Ptolemej Keraun

Ptolemej Keraun (grč. Πτολεμαίος Κεραυνός), ( -279. pne. ) je bio kralj Makedonije od 281. pne. do 279. pne. .

Bio je najstariji sin Ptolemeja I Sotera, kralja Egipta, i njegove treće žene Euridike, koja je bila Antipaterova kćerka. Njegov mlađi brat postao je naslednik i kralj Egipta 282. pne. kao Ptolemej II.

Napušta Egipat i odlazi kod Lizimaha

uredi

Ptolemej Keraun je napustio Egipat i boravio je na dvoru Lizimaha, kralja Trakije, Makedonije i dela Male Azije. Njegova polusestra Arsinoja je bila Lizimahova žena. Lizimah ima sina Agatokla iz prvog braka, koji treba biti naslednik. Lizimahova žena, Arsinoja II, želi da njen sin bude naslednik, pa lažno optužuje Agatokla da kuje zaveru sa Seleukom protiv oca. Lizima ubija svog sina Agatokla. To izaziva revolt i kod stanovništva i kod prijatelja. Mnogi gradovi u Aziji se bune. Agatokleova žena je bila sestra Ptolemeja Kerauna.

Beži kod Seleuka sa sestrom

uredi

Ptolemej Keraun i njegova sestra beže kod Seleuka, koga traže pomoć. Oni nude Seleuku povod za napad na Lizimaha, a Ptolemej Keraun želi da on bude kralj Egipta. Seleuk je vidio tu svoj motiv da ponovo ujedini Aleksandrovo carstvo. Seleuk pobeđuje Lizimaha 281. pne. u bici kod Korupedija . Lizimah je ubijen u toj bici. Ptolemej Keraun nakon toga ubija Seleuka. Verovatan razlog je što nije ostvarivao želju Ptolemeja Kerauna da bude kralj Egipta. Od tada je prozvan Keraun (Keraunos je na grčkom grom)

Postaje kralj Makedonije

uredi

Posle ubojstva Seleuka bilo mu je lako da postane kralj Makedonije 281. pne.. Bio je unuk Antipatra i time je legitimno tražio tron. Vojnici ga lako prihvataju kao kralja jer je služio i u vojskama Lizimaha i Seleuka. Ženi se svojom polusestrom Arsinojom II , Lizimahovom udovicom. Ubrzo ubija dva mlađa sina od Arsinoje, pa ona beži u Egipat, gde se udaje za svog brata Ptolemeja II.

Smrt pri galskoj invaziji

uredi

Gali su izvršili invaziju Grčke 279. pne. , a kasnije se nastanili u Galatiji. Kada su Gali napali Trakiju , Tračani su tražili pomoć od Ptolemeja Kerauna. Ptolemej Keraun je tada odbio da im pomogne, smatrajući da će oslabljeni Tračani biti manja opasnost za Makedoniju. Tračani su bili poraženi i prisiljeni da se pridruže Galima u napadu na Makedoniju. Ptrolemej Keraun je izgubio bitku i život u borbi protiv Gala 279. pne..

Vidi još

uredi

Eksterni linkovi

uredi
Prethodi:
Lizimah
Kralj Makedonije
281–279. pne.
Slijedi:
Meleager