Bitka kod Korupedija

Bitka kod Korupedija je poslednja bitka u ratovima Dijadoha, naslednika Aleksandra Velikog. Bitka je vođena 281. pne. između vojski Lizimaha i Seleuka I Nikatora.

Bitka kod Korupedija
Segment Ratova dijadoha
Datum 281. pne.
Lokacija kraj Sarda
Ishod odlučujuća seleukidska pobjeda
Sukobljene strane
Makedonija Seleukidi
Komandanti i vođe
Lizimah Seleuk

Lizimah je vladao Trakijom i delovima zapadne Turske još od bitke kod Ipsusa. Malo pre ovoga je stekao punu kontrolu nad Makedonijom. Seleuk je vladao današnjom istočnom Turskom, Sirijom, Libanom, Izraelom, Irakom i Iranom. Seleuk I je 281. pne prešao Taurus i sukobio se sa Lizimahom kod Korupedije. Malo je poznato o bici, osim da su se dvoje vođa sukobili i direktno, Lizimah je pobeđen u borbi, i ostao je mrtav na bojnom polju. Seleuk je jedno vreme vladao ujedinjenim istočnim i zapadnim carstvom smatrajući sebe kraljem Makedonije.

Kada je prešao Dardanele sa namerom da ostvari pravo na presto na evropskoj strani ga je sačekao i ubio Ptolemej Keraun i posle toga se sklonio u Lizimahiju. Ističući se kao Lizimahov osvetnik, uspeo je 280. godine pne da ga vojska proglasi za kralja. Seleuk je svoje carstvo ostavio sinu Antiohu, koga je još za života uveo u državničke poslove. Pošto nije mogao da se suprotstavi Antiohu, koji je bio na istoku u gornjim satrapijama, Ptolemej je udario na Antigona Gonatu, i potukavši ga, krenuo je u Makedoniju.

Seleukova smrt je označila kraj borbe oko Aleksandrovog nasleđa.