Otvori glavni meni

Prvi lateranski Koncil bio je deveti ekumenski koncil Katoličke crkve održan od 1311. do 1312. za pontifikata pape Kalista II.[1]

Prvi lateranski koncil
Izgled Lateranske bazilike za srednjeg vijeka
Izgled Lateranske bazilike za srednjeg vijeka
Grad Rim
Mjesto Bazilika sv. Ivana Lateranskog

Glavnoe teme koncila bile su borba za investituru i Wormski konkordat, koji je sklopljen 1122.[1] Nakon potpisivanja Wormskog konkordata carevi više nikada nisu imali moć nad Katoličkom Crkvom nalik na onu iz doba otonske dinastije.

Koncil se sastao u Lateranskoj palači u Rimu i bio je prvi crkveni koncil, koji se sastao na Zapadu. U radu je sudjelovalo i najmanje 300 zapadnih biskupa, ali je moguće da se okupilo i do 1000 sudionika.

Pored ključnih pitanja koje postavlja Wormski konkordat (uloga svjetovne vlasti u investitura crkvenih prelata i sloboda crkve), koncil je proglasio kanone koji nastoje obnoviti crkvenu disciplinu i spriječiti zloupotrebu vlasti. Koncil je osudio simoniju i postavlja uvjete za križarske ratove u Svetoj Zemlji. Koncil je važan i za srednjovjekovno kanonsko pravo.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 "Lateran Council" (engleski). Encyclopaedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/Lateran-Council-Roman-Catholicism. pristupljeno 24.3. 2018. 

Vanjske vezeUredi