Wang Jian (Raniji Shu)

Wang Jian (王建) (847- 11. jul 918), kurtoazno ime Guangtu (光圖), formalno Car Gaozu od (Ranijeg) Shua ((前)蜀高祖), bio je car i osnivač kineske države Raniji Shu iz doba Pet dinastija i Deset kraljevstava. Karijeru je počeo kao oficir u vojsci dinastije Tang pod generalima-eunusima Yang Fuguangom i Tian Lingzijem, da bi s vremenom preuzeo kontrolu nad današnjim Sichuanom i Chongqingom i osnovao samostalnu državu nakon sloma dinastije Tang.

Wang Jian (Raniji Shu)
Rođenje i smrt: 847[1]–11. jul 918. (dob: 70–71)[2][3]
Osobno ime: Jìan (建)
Datumi vladavine: 3. novembar 907[2][4][5]–11. jul 918
Dinastija: Raniji Shu
Hramsko ime: Gāozǔ (高祖)
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Wang.
Dveri Wang Jianovog groba u Yonglingu,Chengdu
Wang Jianov grob

Bio je skromnog porijekla, a prije početka vojne karijere je radio kao pekar u očevoj trgovini. U mladosti se bavio krađama i pljačkama, pa je kraće vrijeme bio i zatvoren. Susret s redovnikom po imenu Chuhong (處洪) u Wudang planinama mu je promijenio život; redovnik mu je prorekao da će ostvariti velika dostignuća ako se okane kriminala. Wang Jian se nakon toga priključio vojsci kancelara Du Shenquana. Postepeno je napredovao u službi te je za vrijeme pobune Huang Chaoa 881. komandirao jednim od korpusa u vojsci Yang Fuguanga. Kada se nakon Yang Fuguangove smrti njegov nasljednik Lu Yanghong odmetnuo, Wang Jian je sa svojim trupama prešao na stranu dinastiji odanog generala Tiang Lizija te pomogao caru Xizongu da se vrati u prijestolnicu Chang'an. U proljeće 887. je postao jednim od provincijskih guvernera u Sečuanu. Kada je došao u sukob sa Tiang Lizijevim bratom Chen Jinxuanom, te je 891. zauzeo sečuansko sjedište Chengdu.

Tada je postavljen za vojnog guvernera Sečuana, a do 897. je pod svoju kontrolu stavio i Dongchuan. Kada je 901. na dvoru cara Zhaozhanga izbio sukob između eunuha Han Quanhuija i kancelara Cui Yina, Wang Jian je manipulirao s objema stranama kako bi porazio suparničke gospodare rata Li Maozhena i Zhu Quanzhonga. Zahvaljujući tome je 903. dobio titulu princa od Shua, a od 904. je izdavao ukaze u carevo ime. Nakon što je Zhu Quanzhong godine 907. svrgnuo Aija, posljednjeg cara dinastije Tang te uspostavio vlastitu dinastiju kasnijeg Liang, Wang je slijedio njegov primjer i uspostavio vlastitu dinastiju.

Wang Jian je bio nepismen, ali se volio družiti s intelektualcima, a neke od njih je simbolički i usvojio kao sinove. Titulu krunskog princa je ipak dao svom biološkom sinu Wang Yuanjingu koji je 913. ubijen prilikom neuspjelog ustanka. Nakon vladavine, koji su obilježili povremeni sukobi sa susjednim državicama i gospodarima rata, naslijedio ga je sin Wang Yan.

Izvori uredi

  1. History of the Five Dynasties, vol. 136.
  2. 2,0 2,1 Academia Sinica Chinese-Western Calendar Converter.
  3. Zizhi Tongjian, vol. 270.
  4. Zizhi Tongjian, vol. 266.
  5. Kao početak vladavine se ovdje označava datum kada se Wang Jian proglasio carem Shua. Alternativno se može koristiti i 903, kada mu je car Zhaozong od Tanga dao titulu princa od Shua.

Literatura uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Nema (dinastija osnovana)
Car Ranijeg Shua
907-918
Slijedi:
Wang Yan
Prethodi:
Emperor Ai od Tanga
car Kine (jugozapadna)
907-918