Ovo je kinesko ime; porodično ime je Huang.

Huang Chao (pojednostavljeni kineski: 黄巢tradicionalni kineski: 黃巢pinyin: Huáng CháoWade-Giles: Huang Ch'ao, ? - 884) bio je kineski ustanički vođa poznat po tome što je podigao veliki Huang Chaov ustanak (tradicionalni kineski: 黃巢之亂, 874-884), u kopnenoj Kini poznat i kao Huang Chaova revolucija (pojednostavljeni kineski: 黄巢起义tradicionalni kineski: 黃巢起義pinyin: Huáng Cháo​ Qǐyì), koji je, usprkos toga što je ugušen, smrtno oslabio tada vladajuću dinastiju Tang i doveo do njenog sloma i raspada kineske države u periodu Pet dinastija i Deset kraljevstava.

Huang Chao
Rođenje i smrt: nepoznato[1]–13. jul 884[2][3]
Osobno ime: Cháo (巢)
Datumi vladavine: 16. januar 881[2][4]–13. jul 884
Dinastija: Qí (齊)[4]

Datum Huang Chaovog rođenja nije poznat, ali kineski historijski izvori navode da je poticao iz porodice trgovaca solju iz Yuanjua (冤句, današnji Heze u Shandongu). Huang je više puta pokušao položiti carski ispit i tako dobiti državni posao, ali bez uspjeha. Kada je godine 874. Kinu pogodila serija suša i poplava, nesposobna carska vlada više nije bila u stanju zaustaviti glad, ali je njeno inzistiranje na velikim porezima izazvalo duboko nezadovoljstvo u narodu, od običnih seljaka do imućnih trgovaca. Jedan od njih je bio Wang Xianzhi, koji je odlučio podignuti ustanak. Huang Chao se priključio Wangovoj vojsci. Dvije godine kasnije su se ustaničke vođe, ali i njihovi sljedbenici razdvojili, nakon što je Wang počeo pregovarati o miru sa carskom vladom.

Godine 877. je Wang samostalno vodio borbe protiv carske vlade bez nekog većeg uspjeha, ali mu se u proljeće 878. nakon Wangove smrti priključio ustanički vođa Shang Rang. S tom je vojskom prodro u južnu Kinu gdje je osvojio dio obalnih područja i, prema navodima arapskog historičara Abu Zayd Hasana, masakrirao tamošnje strane trgovce. Sljedeće godine je marširao na sjever, i nakon još jedne serije neuspjelih pregovora sa carskim vlastima i borbi s promjenljivim ishodom, u proljeće 880. porazio carske trupe, te prešao rijeku Yangtze a potom Huai. Huangove trupe su 8. januara 881. natjerale cara Xizonga da napusti carsku prijestolnicu Chang'an.

Huangove trupe su nakon dolaska temeljilo opljačkale prijestolnicu i masakrirale veliki broj njegovih stanovnika, prije nego što se Huang proglasio carem, kao i osnivačem nove dinastije kojoj je dao ime "Qi". Mnogi od carskih generala i gospodara rata su ispočetka stali na stranu novog vladara, ali su se potom okrenuli protiv njega, čim je Xizong stabilizirao vladu u izbjeglištvu u gradu Chengdu. Pokušaji lojalista da povrate prijestolnicu su u ljeto 881. doživjeli neuspjeh, pri čemu je teško stradalo gradsko stanovništvo, ali je godine 883. Shatuo vojskovođa Li Keyong konačno uspio protjerati Huanga na istok.

U proljeće 884. Huang Chao je pokušao osvojiti Okružje Guanhua (današnji Huzhou u provinciji Jiangsu), ali mu se uspješno suprotstavio tamošnji guverner Shi Pu. Nakon niza borbi u kojima je trpio poraze i nakon kojih mu se nekoć velika vojska svela na malobrojne sljedbenike, 13. jula 884. Huanga je ubio njegov nećak Lin Yan (林言), koji je potom s njegovom glavom i glavama ostataka Huangove porodice pokušao predati Shi Puu i tako dobiti milost. U tome su ga spriječili Shatuo vojnici koji su ga ubili, a potom sami predali trofeje pobjedničkom guverneru.

Povezano uredi

Literatura uredi

  • Mote, F.W. (1999). Imperial China 900-1800. Harvard University Press. 
  1. Članak o Huang Chaou na kineskom izdanju Wikipedije navodi 820. godinu kao datum rođenja, ali ne citira izvore.
  2. 2,0 2,1 Academia Sinica Chinese-Western Calendar Converter.
  3. Zizhi Tongjian, vol. 256.
  4. 4,0 4,1 Zizhi Tongjian, vol. 254.
Prethodi:
Car Xizong od Tanga
car Kine (oblast Guanzhong)
881–884
Slijedi:
Car Xizong od Tanga