Univerzitet u Manitobi

Univerzitet u Manitobi (engleski: University of Manitoba; francuski: Université du Manitoba) je javni istraživački univerzitet u Winnipegu u kanadskoj provinciji Manitobi. Institucija je članica prestižne U15 grupe kanadskih istraživačkih univerziteta. Univerzitet je osnovan 1877. godine kao prvi univerzitet u zapadnoj Kanadi koja pokriva kanadske provincije Albertu, Britansku Kolumbiju, Manitobu i Saskatchewan. Univerzitet je podeljen na tri kampusa. Institucija posvećuje dodatnu pažnju integraciji urbanog domorodačkog stanovništva Kanade (Indijanci i Eskimi ili Inuiti).

Univerzitet u Manitobi
University of Manitoba
Université du Manitoba
Historija
MotoFloreat
Moto (sh.)Flourish or Prosper
Osnivanje1877.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Budžetski izdatak$511 miliona[1]
Administracija
PredsjednikDavid Barnard
Admin. osoblje2,348
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci

25,460
3,800
Bojezlatna i smeđa[2]
         
NadimakBizoni iz Manitobe
Maskotabizon
UdruženjaU15-grupa kanadskih istraživačkih univerziteta, AuC
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Winnipeg
 Manitoba
 Kanada
Kampusurbani kampus
Službene stranice
umanitoba.ca

Istorija uredi

Povelja Univerziteta u Manitobi potpisana je 28. februara 1877. godine. Univerzitet je osnovao kanadski konzervativni političar Alexander Morris. Institucija je službeno i otvorena 20. juna iste godine. Univerzitet je osnovan trilateralnim spajanjem Manitobskog koledža osnovanog kao prezbiterijanski koledž 1871. godine koji je postojao do 1967, rimokatoličke frankofone Visoke škole de Saint-Boniface osnovane 1818. koja deluje do danas i anglikanskog Koledža St. John's osnovanog 1866. godine. Nekoliko drugih federiranih koledža osnovano je u narednim godinama. Skupština Manitobe je 1901. godine izmenom zakonodavnog okvira za visoko obrazovanje univerzitetu omogućila da diplome i obrazovne programe provodi samostalno, a ne putem federiranih škola što je bio model preuzet od metropolitskog Univerziteta u Londonu. Federirani koledži nisu prestali delovati u okvirima univerziteta kao autonomne obrazovne institucije. 1905. godine univerzitet je dobio prvu zgradu i profesore za izvođenje samostalnih programa koji se nisu izvodili na koledžima.

Do 1920. godine Univerzitet u Manitobi postao je najveća institucija visokog obrazovanja u regionu kanadskih prerija. 1981. godine Koledž svetog Andreja, koji je inicijalno osnovan kao bogoslovija u okvirima Ukrajinske pravoslavne crkve u Kanadi, postao je prvi federirani koledž univerziteta sa obrazovnim programima na ukrajinskom jeziku. U 1960-im godinama odlukom provincijskih vlasti iz sastava univerziteta izdvojeni su novi univerziteti kao samostalne institucije.

Izvori uredi

  1. Annual Financial Report 2015, University of Manitoba
  2. „University of Manitoba Visual Identity Guide”. University of Manitoba. Pristupljeno 12 February 2012. 

Vanjske veze uredi