Eskimi (engleski Eskimo, francuski Escimaux; riječ dolazi iz Abenaki naziva u značenju jedači sirovog mesa' ili 'eaters of raw meat') je zajednički naziv za srodne etničke grupe koje žive u svim arktičkim područjima s izuzetkom Skandinavije i sjeverne Rusije.

Eskimi se dijele u dvije glavne grupe - Inuite, koji žive u sjevernoj Aljasci, Kanadi i Grenlandu, te Yupike, koji žive u zapadnoj Aljasci i ruskom Dalekom Istoku (potonji se nazivaju sibirski Yupici ili Yuiti).

Izraz Eskimi postepeno izlazi iz upotrebe, pogotovo u Sjevernoj Americi, gdje domoroci, koji su posljednjih godina stekli nacionalnu svijest, preferiraju izraz Inuit, odnosno vole naglasiti razliku između sebe i Yupika. Izraz Eskimo je također predmetom kontroverze zbog navodno pejorativne prirode - prema nekim izvorima, riječ "Eskimo" dolazi od Kri riječi za "ljude koji jedu sirovo meso", što je izraz koji su kasnije preuzeli francuski trgovci.vcbv vx x

S druge strane, mnogi ljudi i institucije koji nemaju veze s etničkim Eskimima su s ponosom preuzeli taj izraz, pa je riječ Eskimo dio naziva mnogih sportskih, pogotovo hokejaških klubova.

Vanjske veze uredi