The Player (film)

Igrač (engleski The Player) je američka filmska satira iz 1992. koju je režirao Robert Altman prema scenariju koji je napisao Michael Tolkin, zasnovano na istoimenom romanu iz 1988. Glavne uloge tumače Tim Robbins, Greta Scacchi, Fred Ward, Whoopi Goldberg i Peter Gallagher. Radnja se odvija oko producenta u Hollywoodu, Griffina Milla, koji odlučuje da li će jedan scenarij dobiti odobrenje za snimanje u film ili ne. Kada počne dobivati anonimne prijetnje smrću zbog toga jer je nekome odbio scenarij, ubije jednog scenarista za kojeg posumnja da je krivac, ali možda taj nije bio autor pisama.

The Player
kino poster
RežijaRobert Altman
ProducentDavid Brown
Michael Tolkin
Nick Wechsler
ScenarioMichael Tolkin
UlogeTim Robbins
Greta Scacchi
Fred Ward
Whoopi Goldberg
Peter Gallagher
Brion James
MuzikaThomas Newman
FotografijaJean Lepine
MontažaGerald Peroni
StudioAvenue Pictures
Spelling Entertainment
David Brown Productions
Addis-Wechsler
DistribucijaFine Line Features
Datum(i) premijere
3. 4. 1992 (1992-04-03)
Trajanje124 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet8.000.000$
The Player na Internet Movie Database

Igrač je sadržavao razne autoironične reference na Hollywood i studijski sistem odobravanja snimanja filmova, a u njemu je gotovo šezdesetak slavnih ličnosti prihvatilo igrati cameo nastup za zanemariv honorar. Uz crni humor na račun Hollywooda, kritičari su osobito hvalili i uvodnu scenu snimljenu u jednom kadru, a koja traje nevjerojatnih 7 minuta i 47 sekundi.[1] Igrač je doživio hvalospjeve kritičara te nominiran za nekoliko nagrada, dok je karijera režisera Altmana ovime doživjela renesansu.

Glavne uloge uredi

Nagrade uredi

Igrač je dobio dva Zlatna globusa: najbolji film - komedija ili mjuzikl i najbolji glavni glumac u komediji ili mjuziklu (Tim Robbins). Za još dvije kategorije su nominirani najbolji režiser (Altman) i scenarij (Tolkin).

Nagrađen je i sa dvije BAFTA nagrade: najbolja režija (Altman) i najbolji scenarij (Tolkin). Nominiran je za još tri dodatne kategorije: najbolji glumac (Robbins), montaža i film.

Filmski festival u Cannesu je filmu uručio dvije nagrade: za najbolju režiju (Altman) i najboljeg glumca (Robbins).

Nagrade Udruženja njujorških filmskih kritičara nagradila je Igrača u kategoriji najboljeg filma, režisera (Altman) i fotografije, dok je scenarij dobio 2. mjesto.

Oscari su film nominirali u tri kategorije: najbolja režija, adaptirani scenarij i montaža.

Izvori uredi

  1. J.C. Maçek III (2012-11-09). „The Pragmatic Anarchy of the Long Take”. PopMatters. 

Vanjske veze uredi