Sjevernokavkaski Emirat

Sjevernokavkaski Emirat (rus. Северо-Кавказский эмират) bila je kratkotrajna samoproglašena islamska država koja je za vrijeme Ruskog građanskog rata od 1919. do 1920. postojala na dijelovima današnje Čečenije i Dagestana.

Северо-Кавказский эмират
Sjevernokavkaski Emirat
?
1919–1920 ?
Zastava Grb
Zastava Grb
Glavni grad Vedeno
Jezik/ci ruski
čečenski
dagestanski jezici
Vlast islamski emirat
Historijska era Međuratni period
 - Uspostava septembar 1919
 - inkorporacija u RSFSR mart 1920.
Valuta rublja

Nastala je nekoliko mjeseci nakon što su u aprilu 1919. bjelogardejske snage Antona Denjikina zauzele Čečeniju i Dagestan te okončale režim tzv. Gorske Republike. Uzun-Hadži, dagestanski muslimanski vođa, je nakon toga počeo okupljati pristaše u teško pristupačnim planinskim dijelovima te oblasti, te je proglašen imamom Čečenije i Dagestana. U ljeto 1919. je odatle poslao proglas osmanlijskom sultanu Mehmedom VI tražeći od njega da uspostavi protektorat nad oblastima bivšeg Ruskog Carstva gdje su muslimani imali većinu. Od te inicijative nije bilo nikakve koristi, ali je zato Uzun-Hadži stekao određeni ugled nakon što su njegove snage početkom septembra 1919. porazile bjelogardejske snage. Nakon toga se 19. septembra 1919. Uzun-Hadži proglasio emirom Sjevernog Kavkaza i formirao vladu sa sjedištem u selu Vedeno, tradicionalnom uporištu Čečena u Kavkaskim ratovima.

Na ta područja su se, pak, sklonili dijelovi sovjetske 11. armije nakon poraza u okršajima sa bjelogardejcima. Njen zapovjednik je sa Uzun-Hadžijem započeo pregovore o savezništvu, koji su rezultirali ulaskom boljševika u vladu Emirata, odnosno pripajanjem Uzun-Hadžijevih oružanih formacija u Crvenu armiju. Boljševici i Uzun-Hadži su za nekoliko mjeseci porazili bjelogardejce i do proljeća 1920. ih protjerali sa Sjevernog Kavkaza. Nakon toga su, pak, sovjetske vlasti Uzun-Hadžiju poslale pismo s ponudom da ga i nadalje priznaju kao vrhovnog vjerskog vođu muslimana na Sjevernom Kavkazu, a da je on zauzvrat morao priznati sovjetsku svjetovnu vlast. Uzun-Hadži je to odbio, ali je nakon nekoliko dana umro. Za novog emira je proglašen Derviš Muhamad, ali on nije imao autoriteta ni spsoobnosti da se odupre sovjetskim zahtjevima, te je tako Sjevernokavkaski Emirat propao. Umjesto njega je vlast preuzela Gorska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Sovjetske Rusije.

Vanjske veze uredi