Sinn Sisamouth (kmerski: ស៊ីន ស៊ីសាមុត [sɨn siːsaːmut]; Steung Treng, 23. kolovoza 1932.Kaoh Thum, 18. lipnja 1976.) bio je kambodžanski pjevač i tekstopisac, znan i kao "Kralj kmerske glazbe". Zajedno s umjetnicima poput Ros Serey Sothee, Pan Ron i Mao Sareth, Sinn je bio dio žive muzičke scene u Phnom Penhu, koja je od 50-ih do 70-ih godina de facto izrodila kambodžansku pop glazbu, kombinirajući tradicionalnu kmersku glazbu s modernim, zapadnim stilovima poput rocka, psihodeličnog rocka ili garažnog roka.

Sinn Sisamouth
ស៊ីន ស៊ីសាមុត
Lični podaci
Datum rođenja23. kolovoza 1932.
Mjesto rođenjaKambodža Steung Treng, Kambodža
(tada Francuska Kambodža)
,
Datum smrti18. lipnja 1976.
Mjesto smrtiKambodža Kaoh Thum, Kambodža
(tada Kambodža Demokratska Kampućija)
,
Zanimanjepjevač, liječnik
Muzički rad
Period aktivnosti1957.—1975.

Rođen je 1932. godine kao najmlađe od četvero djece Sinna Leanga, zatvorskog čuvara i vojnika, i Seb Bunlei; njegov otac umro je od posljedica bolesti, nakon čega mu se majka preudala i rodila još dvoje djece. Nakon završene škole, negdje oko 1951., odlazi u Phnom Penh i upisuje studij medicine. Radeći paralelno kao pjevač na radiju, Sinn je završio fakultet i ubrzo se zaposlio kao bolničar, ali se na koncu ipak odlučio za karijeru glazbenika.

U dvadesetak godina plodne karijere, Sinn je bio jedna od vodećih ličnosti pop scene u Kambodži, pišući i izvodeći hit za hitom. Početkom 60-ih godina intenzivno je snimao duete s kolegicama, a krajem 60-ih i početkom 70-ih godina je pjevao pjesme za brojne popularne filmove, poput naširoko hvaljenog filma Tep Sodachan. Početkom 70-ih godina, izdana je zbirka od 500-ak pjesama što ih je napisao Sinn, a danas se pretpostavlja kako ih je za života napisao više od 1,000.

Godine 1970. se priklonio režimu Lon Nola i Kmerske Republike, pjevajući propagandne pjesme usmjerene na slavljenje novog režima i kritiku kraljevske obitelji; ovo potonje bio je poseban šok jer je Sinn dugo godina bio štićenik kraljice Sisowath Kossamak, majke Norodoma Sihanouka. Kada su Crveni Kmeri 1975. godine preuzeli glavni grad i uspostavili svoju vlast, Sinn je zajedno s milijunima ljudi protjeran iz grada. Kao školovani umjetnik blizak bivžem režimu – sve tri odlike mrske novoj vlasti – Sinn je ubrzo postao meta Crvenih Kmera te je odveden na polja smrti, gdje je pogubljen 1976. godine. Postoji anegdota da je kao posljednju želju želio otpjevati pjesmu svojim krvnicima, međutim da su isti ostali potpuno hladni na njegov nastup te su ga svejedno ubili.