Plejstejšn
Proizvođač Sony
Verzija 2
Generacija Šesta generacija
Dostupna od 4. mart 2000, Japan
26. oktobar 2000, SAD
24. novembar 2000, EU
30. novembar 2000, NZ
Mediji DVD, CD
Upravljač  DualShock 2
Online service
Prodatih primeraka preko 125 miliona 2008
Najprodavanija igra Grand Theft Auto: San Andreas

Plejstejšn 2 (engl. PlayStation 2) je igračka konzola iz porodice Plejstejšn. Proizvođač je japanska firma Sony, 2000. godine. Pripada šestoj generaciji konzola i naslednik je prve Plejstejšn konzole. Plejstejšn 2 je najprodavanija konzola ikada, sa preko 125 miliona prodatih primeraka.Naslednik PS-a 2 je Plejstejšn 3. Soni je u martu 1999. objavio da radi na Plejstejšnu 2, da bi se godinu dana posle konzola pojavila u prodavnicama širom Japana.

Plejstejšn 2

Hardver uredi

Centralni procesor PS-a 2 se odaziva na ime Emošn Endžn, razvijen od strane Sonija i Tošibe za upotrebu isključivo u Plejstejšn 2 konzoli. Procesor radi na radnom taktu od 294MHz (kasnije revizije su imale povećan radni takt koji iznosi 299MHz) i sastoji se od jednog MIPS jezgra i 2 vektorske jedinice (VP0 i VP1). Emošn Endžn ima teorijske performanse od 6,2 Giga Flopsa.

Komunikacija između MIPS jezgra, vektorskih jedinica i memorijskog kontrolera se obavlja putem unutrašnje magistrale, širine 128 bita, koja radi na polovini frekvencije Emošn Endžna. Na brzini od 150MHz, unutrašnja magistrala ostvaruje maskimalni bandvit od 2,4 gigabajta u sekndi.

Grafički podsistem čini Grafiks Sintisajzer sa radnim taktom od 147MHz, koji poseduje 16 piksel pajplajnova i 4MB ugrađene memorije, sa teorijskim bandvitom od 48GB/s.

Osim memorije posvećene isključivo grafičkom procesoru, PS2 poseduje 32MB Rambusove direktne memorije (RDRAM - Rambusova Direktna memorija) sa bandvitom od 3,2GB/s prema glavnom procesoru.

Plejstejšn 2 poseduje mogućnost čitanja DVD i CD diskova, kao i mogućnost pokretanja igara za prvi Plejstejšn.

PS2 koristi upravljač pod nazivom Dual Šok 2 i potpuno je isti kao Dual Šok 1 za Plejstejšn 1, osim razlike u boji (crna umesto bele).

Konzola poseduje USB i IEEE 1344 portove za nadogradnju, koji služe za instalaciju hard diska i mrežnog adaptera (u nekim revizijama je ovo onemogućeno).

Hardverske revizije uredi

Nakon niza manjih revizija (V3-V11) prva značajna revizije je bila predstavljanje novog PS-a 2, pod nazivom Slim u novembru 2004. kojeg su odlikovale tiši rad i značajno smanjene dimenzije.Ove revizija je imala ugrađen mrežni adapter, ali je zbog malih dimenzija izbačen port za proširenje od 3,5 inča i tako sprečena instalacija hard diska.

2007. Soni je počeo sa isporukama 2. revizije slim modela, koji je imao dodatno smanjenu težinu (sa 900 na 600 grama).

Igre uredi

Najprodavanija igra za PS2 konzolu je Grand Theft Auto: San Andreas, kojeg po pitanju prodaje blisko prate njegovi prethodnici, Grand Theft Auto 3 i Grand Theft Auto: Vice City. Značajne rezultate prodaje su ostvarile i igre iz Final Fantasy fransšize, Dragon Quest VIII, Gran Turismo 3 i 4, kao i oba dela Metal Gear Solid serijala koja su izašla na PS2 konzoli (Sons of Liberty i Snake Eater).Dragon Quest VIII je imao ogroman uspeh u Japanu, dok su SOCOM i God of War serijali imali najviše uspeha u SAD.

Ukupan broj prodatih igara za PS2, zaključno sa 31. martom 2007. je 1,24 milijarda.

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi