Nikolaj Voznesneskij

Nikolaj Voznesneskij (1.12.1903. - 1.10.1950) je bio zamjenik premijera SSSR-a i drugi najdugovječniji predsjednik komisije za ekonomskog planiranje SSSR-a (Gosplan).

Život uredi

Nikolaj Voznesneskij se rodio na širem području Tule 1.12.1903. godine. Još prije dostizanja punoljetnosti se 1919. godine učlanio u komunističku partiju SSSR-a,a potom je 1921. godine upisao univerzitet. Prve godine nakon univerziteta provodi radeći u Donbassu, nakon čega upisuje ekonomski univerzitet kojeg završava 1931. godine. U Lenjingradu gdje je poslan nakon uspješno završetka studija ekonomije upoznaje Andreja Ždanova koji postaje njegov politički zaštitnik pa će uz njegovu pomoć već u 35 godini postati predsednik komisije za ekonomsko planiranje SSSR-a,a već 10.3.1941. Nikolaj je prvi zamenik premijera SSSR-a (prvo Molotova, a onda Staljina).

Tokom Drugog svetskog rata Nikolaj Voznesneskij će biti jedan od direktno uključenih u organiziranje premještanja sovjetske industrije iz Urala o čemu će kasnije napisati knjigu.

Ždanovljeva iznenadna smrt 31.8.1948. godine zbog lekarske greške će vrlo brzo dovesti do Nikolajevog pada.

Nikolaj Voznesneskij je te 1948. godine bio najmlađi član politbiroa i osoba koju je Staljin nekoliko puta u svojim govorima nazvao naslednikom. To povjerenje koje je bolesni Staljin 1948 davao Voznesneskom dovodi do pokretanja zavere Maljenkov-Berija za njegovo rušenje i pogubljenje.

Tokom pokušaja smene Hruščova 1957. sudbina Nikolaja Voznesneskog će biti također jedan od važnijih točaka.

Nikita Hruščov:"Kada je Staljin predložio da Voznesneskij postane premijer Maljenkov i Berija su učinili sve da ga unište. Ja želim da pitam drugove Maljenkova, Bulganina i Kaganoviča koliko puta je Staljin nama rekao da stavimo Voznesneskog za direktora Gosbanke i to nakon doba kada su Maljenkov i Berija bili izašli s svojim optužbama"

Nikolaj Bulganin:"Istina"

Nikita Hruščov:",ali to se nikada nije dogodilo jer su se stalno pojavljivale nove stvari protiv njega što će dovesti do pogubljenja"

Georgij Maljenkov:"Bilo bi dovoljno da je Staljin rekao i to bi se dogodilo !"

Nikita Hruščov:"To nije Maljenkov rekao Staljinu"

Georgij Maljenkov:",a ja ti kažem da je Staljin rekao postavimo Voznesneskog to bi se sutra dogodilo"

Nikita Hruščov:"Ti si besprekidno šaptao Staljinu, a on je u poslednjim godinama bio bolestan čovjek"[1]

Maljenkov i Berija će uspeti vrlo brzo poraziti Nikolaja Voznesneskog koji im nije bio ravan u borbi za vlast. Već 7.3.1949. godine on je izbače iz partije,a nakon više od 6 meseci limba Maljenkov će dobiti dopuštenje za hapšenje Voznesneskog 27.10.1949.,a gotovo godinu dana kasnije i za njegovo pogubljenje 1.10.1950. godine.

Izvori uredi

  1. Zhores A. i Roy A. Medvedev:The Unknown Stalin str.48

Vanjski linkovi uredi