Mariehamn (fin. Maarianhamina) je glavni grad Ålanda, autonomnog i demilitariziranog švedskog arhipelaga u Finskoj. Mariehamn je sedište Vlade i Parlamenta Ålanda, a u njemu živi i 40% ukupnog broja stanovnika arhipelaga. Kao i ostatak Ålanda i u Mariehamnu je švedki jedini službeni jezik u kojemu oko 88% stanovništva govori švedski kao materinji jezik.[2]

Mariehamn
brod muzej Pommern u gradskoj luci
brod muzej Pommern u gradskoj luci
brod muzej Pommern u gradskoj luci
Grb Mariehamna
Grb
Država  Finska
autonomna regija  Åland
Nazvan po ruskoj carici Mariji Aleksandrovnoj, supruzi cara Aleksandra II
Vlast
 - Gradonačelnik Edgar Vickström
Površina
 - Ukupna 20.75 km2
Stanovništvo (2014.[1])
 - Grad 11,286
Vremenska zona UTC+2 (UTC)
Službena stranica www.mariehamn.ax
Karta

Historija i geografski položaj uredi

 
gradska luka

Grad je dobio ime po ruskoj carici Mariji Aleksandrovnoj, supruzi cara Aleksandra II. Grad je osnovan 1861. oko sela Övernäs. Grad je smešten u uvali i u njoj se nalaze dve luke koje se ne lede u većem delu godine.[3] Zapadna luka je važno međunarodno pristanište za plovilice iz Švedske, Estonije i Finske, naročito zbog posebnog statusa arhipelaga koji ga oslobađa određenih poreznih regulativa koji važe u Evropskom ekonomskom prostoru što omogućava duty-free prodaju dobara. 3 kilometra severozapadno od grada (u opštini Jomala) nalazi se i Aerodrom u Mariehamnu.

Kultura i obrazovanje uredi

 
unutrašnjost gradske biblioteke

Grad je sedište većeg broja regionalnih institucija i medija kao što su lokalne novine Ålandstidningen i Nya Åland, nekoliko lokalnih radio stanica i dve privatne televizijske stanice, TV Åland i Åland24 koje su smeštene u blizini grada. U gradu se nalazi i savremena biblioteka, a prva izdavačka delatnost započeta je 1891. godine. U gradu se nalazi i nekoliko građevina projektovanih od strane slavnog finskog arhitekte Larsa Soncka, koji se na arhipelag doselio još kao dete. Nekoliko građevina je projektovao i Hilda Hongell ali je samo deo njih sačuvan do danas. U gradu se nalazi i jedina visokoobrazovna institucija arhipelaga, Ålandski univerzitet primenjenih nauka, koji je osnovan 2003. spajanjem druge dve visoke škole (Ålands yrkeshögskola i Ålands högskola). U gradu je smješten i Muzej Ålanda osnovan 1963. godine.

Galerija uredi

Gradovi prijatelji uredi

Izvori uredi

  1. "VÄESTÖTIETOJÄRJESTELMÄ REKISTERITILANNE 31.1.2014, Statistics Finland, 31.1.2014, arhivirano iz originala na datum 2014-06-26, pristupljeno 2014-09-02 
  2. Prothero, G.W. (1920). The Åland Islands. Kancelarija za vanjske poslove Velike Britanije, Historiografsko odeljenje. str. 5. 
  3. The Åland Islands, Great Britain. Foreign Office. Historical Section 

Vanjske veze uredi