Za ostala značenja, vidi Johnny Guitar (razvrstavanje).

Johnny Guitar je američki vestern-film snimljen 1954. godine u režiji Nicholasa Raya. Radnja je smještena u gradić u Arizoni gdje svojeglava vlasnica saluna Vienna (čiji lik tumači Joan Crawford) dolazi u sukob sa građanima, uključujući nekadašnju suparnicu Emmu Small (čiji lik tumači Mercedes McCambridge). Naslovni protagonist, čiji lik tumači Sterling Hayden), je bivši revolveraš koji je dolazi spasiti kada Emma, koristeći Vienninu povezanost sa razbojničkom bandom, nastoji organizirati njen linč.

Johnny Guitar
originalni poster
RežijaNicholas Ray
ProducentHerbert J. Yates
ScenarioBen Maddow (van špice)
Philip Yordan (na špici)
PredložakJohnny Guitar; autor:
Roy Chanslor
UlogeJoan Crawford
Sterling Hayden
Mercedes McCambridge
Scott Brady
MuzikaPeggy Lee
Victor Young
FotografijaHarry Stradling Sr.
MontažaRichard L. Van Enger
DistribucijaRepublic Pictures
Datum(i) premijere
27. 5. 1954 (1954-05-27)
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod2,5 mil. $ (SAD)[1]

Johnny Guitar je snimljen s relativno niskim budžetom u produkciji studija Republic Pictures, ali je izazvao pažnju brojnim neobičnim detaljima - kao što je angažman ostarjele Crawford kao glavne ženske zvijezde, kao i time što Crawford veliki dio filma nosi mušku odjeću, ali i korištenjem jarkih boja i scenom u kojoj se dvije žene obračunavaju u revolveraškom dvoboju (što je bila prilična rijetkost za tadašnje hollywoodske filmove). Samo snimanje su obilježili brojni sukobi i svađe između Crawford i McCambridge (čiji je tadašnji muž Fletcher Markle u prošlosti imao vezu sa Crawford), a što je režiser Ray namjerno potpirivao kako bi dobio što uvjerljivije nastupe pred kamerama; Crawford se također sukobljavala i sa Haydenom, koji je poslije često snimanje filma navodio kao jedno od najneugodnijih iskustava u životu.

Nakon premijere Johnny Guitar je imao relativno slabu gledanost u SAD, iako je naslovna pjesma, koju izvodi Peggy Lee, postala veliki hit. U Evropi je, pak, imao daleko veći uspjeh, a posebno je oduševio kritičare. Tada je shvaćen kao alegorijski komentar, odnosno kritika makartističkih progona. Dio kasnjih kritičara je, pak, Johnny Guitar protumačio kao implicitno lezbijski film. U svakom slučaju, velika količina seksualne simbolike i drugi detalji su filmu Johnny Guitar donijeli reputaciju jednog od najneobičnijih hollywoodskih vesteran svog vremana.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 'The Top Box-Office Hits of 1954', Variety Weekly, January 5, 1955

Vanjske veze uredi