Dan ručnika slavi se svake godine 25. svibnja kao tribut kojim obožavatelji izražavaju počast autoru Douglasu Adamsu.[1] Na taj dan obožavatelji nose sa sobom ručnik radi demonstracije svoga priznanja knjigama i autoru kao što je to prikazano u Adamsovu Vodiču za autostopere kroz galaktiku. Komemoracija je prvi put održana 2001. godine, dva tjedna poslije Adamsove smrti 11. svibnja 2001.[2]

Dan ručnika
Dan ručnika 2005. u Innsbrucku u Austriji gdje je prema vlastitom iskazu Adams dobio inspiraciju za Vodič.
Službeni naziv Dan ručnika
Obdržavatelji obožavatelji autora Douglasa Adamsa
Vrsta međunarodni
Datum 25. svibnja
Obdržavanje nošenje ručnika kroz čitav dan
Poveznica Douglas Adams, Vodič za autostopere kroz galaksiju

Porijeklo uredi

Izvorni citat koji objašnjava važnost ručnika može se pronaći u trećem poglavlju Adamsova djela Vodiča za autostopere kroz galaksiju.

Ručnik, pisalo je, najmasovnija je korisna stvar koju neki međuzvjezdani autostoper može imati. Dijelom ima veliku praktičnu vrijednost. Možeš se omotati njime radi topline dok odskakuješ po hladnim mjesecima Jaglana Bete; možeš leći na nj na blistavim mramornopješčanima plažama Santraginusa V, udišući omamljujuće morske pare; može spavati ispod njega pod zvjezdama koje tako crveno sjaje na pustinjskom svijetu Kakrafoona; rabiti ga za veslanje splavkom niz sporu i tešku rijeku Moth; namočiti ga za uporabu u borbi prsa o prsa; omotati njime svoju glavu radi odbijanja štetnih plinova ili izbjegavanja pogleda Proždrljive Kukcobrbljajuće Zvijeri Traalske (tako nedokučivo glupave životinje koja pretpostavlja da ako je ne možeš vidjeti, onda ona ne može vidjeti ni tebe); možeš mahati ručnikom u hitnim slučajevima radi poziva u pomoć i dakako osušiti se njime ako se još uvijek doima dovoljno čistim.

No važnije je od toga da ručnik ima neizmjernu psihološku vrijednost. Iz nekog razloga ako lutalac (lutalac: nestoperski izletnik) otkrije da neki autostoper nosi sa sobom ručnik, automatski će pretpostaviti da također posjeduje četkicu za zube, flanel za lice, sapun, kutiju keksa, plosku, kompas, kartu, klupko konopa, sprej protiv komaraca, opremu za vlažne uvjete, svemirsko odijelo, itd. itd. Štoviše, lutalac će tada rado posuditi autostoperu bilo koju od ovih stvari ili desetak drugih predmeta koje je autostoper možda slučajno "izgubio". Ono što će lutalac pomisliti jest da svatko tko može stopiranjem proći galaktiku uzduž i poprijeko, ispresijecati je, zaći u njezine zabiti, boriti se protiv očajnih mogućnosti, naposljetku je pobjediti i još uvijek znati gdje mu se nalazi ručnik, svakako čovjek na kojeg se može računati.

Stoga je jedna fraza ušla u autostoperski sleng kao u "Hej, sasaš li onog hupavog Forda Prefecta? Frod je to koji zna gdje mu je ručnik." (sasati: znati, poznavati, sresti, seksati se s kim; hupav: zaista blizak dečko; frod: zaista zadivljujuće blizak dečko.)[3]
—Douglas Adams, Vodič za autostopere kroz galaktiku

Naglasak na ručnike je referencija na Vodič za autostopere kroz Europu Kena Walsha koji je inspirirao Adamsov fikcijski vodič, a također ističe važnost ručnika.[4]

Izvorni članak koji je pokrenuo Dan ručnika postavljen je na "Binary Freedom", kratkoživući forum otvorenog koda.

Towel Day: A Tribute to Douglas Adams

Monday 14 May 2001 06:00am PDT

Douglas Adams will be missed by his fans worldwide. So that all his fans everywhere can pay tribute to this genius, I propose that two weeks after his passing (25 May 2001) be marked as "Towel Day". All Douglas Adams fans are encouraged to carry a towel with them for the day.

So long Douglas, and thanks for all the fish!

D Clyde Williamson, 2001-05-14

Ili u prijevodu:

Dan ručnika: tribut Douglasu Adamsu

Ponedjeljak, 14. svibnja 2001. u 6.00 sati (PDT)

Douglas Adams nedostajat će obožavateljima diljem svijeta. Da bi svi njegovi obožavatelji svugdje mogli odati počast njegovu geniju, predlažem da se dva tjedna poslije njegova preminuća (25. svibnja 2001.) obilježi "Dan ručnika". Sve obožavatelje Douglasa Adamsa potičem da nose sa sobom ručnik toga dana.

Zbogom Douglase, i hvala za svu ribu!

D Clyde Williamson, 14. svibnja 2001.

Chris Campbell i njegovi prijatelji registrirali su mrežno mjesto towelday.org radi promicanja ovog praznika podsjećajući ljude da ponesu svoje ručnike. Dan ručnika postigao je trenutan uspjeh među obožavateljima i mnogi su ljudi slali slike na kojima su prikazani sa svojim ručnicima.[5]

Priznanje uredi

Nekoliko novinskih izvora diljem svijeta spomenulo je Dan ručnika, a među njima novinske novine Aftenposten[6] i televizijski novinski show NRK Nyheter,[7] i National Public Radio iz Los Angelesa.[8]

U svibnju 2010. online peticija [9] pokrenuta je s namjerom da Google obilježi Dan ručnika ili Googleovim doodleom ili prikazivanjem rezultata pretrage na vogonskom jeziku tijekom dana.

2010. uredi

U Kanadi je Volt, francusko-engleski televizijski show, izveo komad u kojem je Dan ručnika bio objašnjen i obilježen.[10]

U Ekvadoru je Gradski radio, BBC-jeva pridružena radiopostaja, intervjuirala jednog od organizatora Dana ručnika u Torontu radi upoznavanja svojih slušatelja o Danu ručnika.[11] Intervju je bio na španjolskom i engleskom.

2011. uredi

U Ujedinjenoj Kraljevini Planet Rock emitirao je "Alternative Thought Of The Day" (hrv. "Alternativna misao dana") u kojoj je David Haddock govorio o Danu ručnika,[12] a Siren FM emitirao je "Dean Wilkinson & the Importance of International Towel Day" (hrv. "Dean Wilknson & važnost Međunarodnog dana ručnika").[13]

2012. uredi

U siječnju 2012. godine The Huffington Post uvrstio je Dan ručnika na popis kao jednu od deset kultnih književnih tradicija.[14]

Više informacija uredi

Izvori uredi

  1. „Towel Day, Its Time Has Come”. BBC. 16. svibnja 2001. Pristupljeno 2008-02-26. 
  2. Kornblum, Janet (24. svibnja 2001). „Hitchhiker, grab your towel and don't panic!”. USA Today. Pristupljeno 2008-02-26. 
  3. slika stranice s izvorom teksta
  4. [1]
  5. prezentacija slikovnog arhiva TowelDay.orga na Archive.orgu 24. siječnja 2002.
  6. Ikke glem håndkleet! Arhivirano 2007-05-27 na Wayback Machine-u, Aftenposten, 25 May 2007
  7. Den internasjonale håndkledagen, NRK Nyheter, 23. svibnja 2007.
  8. Galaxy Travelers Have Critical Tool on Display, National Public Radio, Los Angeles, 25. svibnja 2007.
  9. http://www.petitiononline.com/towelday/, naslov Ask Google to recognize Towel Day Petition, pristupljeno 26. srpnja 2011.
  10. „TFO. Volt. Road Trip Skit for Towel Day (francuski/engleski). Producirao David Baeta. Emitirano 19. svibnja 2010.”. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-29. Pristupljeno 2013-03-11. 
  11. Radio City. Avacado. Producirala Cristina Moreano. Emitirano 25. svibnja 2010.[mrtav link]
  12. „Planet Rock. Alternative Thought Of The Day Davida Haddocka. Emitirano 25. svibnja 2011.”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-14. Pristupljeno 2013-03-11. 
  13. Siren FM. "Dean Wilkinson & the Importance of International Towel Day", voditelji Joy Knight i Alex Lewczuk u razgovoru sa scenaristom i piscem komedija Deanom Wilkinsonom. Emitirano 25. svibnja 2011.
  14. "Bloomsday, Quidditch And Other Cult Literary Traditions". Huffington Post. 23. siječnja 2012.

Vanjske poveznice uredi