Christopher Wren

Sir Christopher Wren bio je engleski naučnik i barokni arhitekt. Njegovo najveće djelo, ujedno najopsežniji rad jednog engleskog arhitekta, bila je obnova Londona (napose crkava) nakon velikog požara u Londonu 1666. godine.

Christopher Wren
Barok
Christopher Wren
Rođenje 20. listopada 1632.
Wiltshire, Velika Britanija
Smrt 25. veljače 1723.
London[1]
Vrsta umjetnosti arhitektura - astronomija - fizika
Utjecao Jules Hardouin-Mansart, Germain Souflot, itd.
Utjecali Michelangelo, Andrea Palladio
Poznata djela Katedrala sv. Pavla

Biografija uredi

Wren je rođen 1632. u Wiltshiruu kao sin windsorskog đakona (Dean of Windsor) Christophera Wrena (1589.–1658.), karčlkevskog namjesnika,[2] Wreen je dobio dobru naobrazbu u najuglednijim ustanovama toga vremena, pretežito u Westminsteru, na kraljevskom koledžu sv. Petra i na Koledžu Wadham (koji je dio Univerziteta u Oxfordu).

Izabran je 1653. za naučnog suradnika Koledža All Souls, započevši aktivno razdoblje istraživanja i pokusa u Oxfordu. Prestao je raditi u ovom koledžu kad je dobio mjesto profesora astronomije u londonskom koledžu Gresham 1657. godine. Iz tog razdoblja je stekao ugled i kao znanstvenik; dao je znatan doprinos na području astronomije (koju je jedno vrijeme i predavao na Oxfordu) koje će hvaliti čak i Newton.

No, vrijeme će pokazati kako se više interesirao za arhitekturu. Još kao mladić upoznao se s princom Charlesom koji će kasnije postati kraljem. Upravo iz njihova poznanstva Wrenu će biti povjereni brojni projekti u obnovi Londona. Wren je bio i jedan od osnivača Kraljevskog društva, čiji je bio predsjednik od 1680. do 1682. godine.[3]

Prvo arhitektonsko dostignuće Wrena bila je zgrada Scheldonovog kazališta, a uslijedile su brojne druge građevine u Oxfordu i Cambridgeu. No, najveći projekti su uslijedili nakon velikog požara u Londonu, od kojih je jedan od najuspjelijih svakako Katedrala sv. Pavla.

Тitulu sira dobio je 1673., te je služio dva mandata kao poslanik Parlamenta. Postoje također naznake da je bio i član mаsona.

Wren je umro 1723., a sahranjen je u Katedrali sv. Pavla. Na spomen ploči koja obilježava njegov grob na latinskom, između ostalog, stoji: “Lector, si monumentum requiris, circumspice” („Čitatelju, ако tražiš spomenik, pogledaj oko sebe“).

Najpoznatija djela uredi

Reference uredi

  1. Clare Buchanan (11 April 2013). „Sir Christopher Wren's magnificent home up for sale”. Richmond and Twickenham Times (London). Pristupljeno 7 July 2013. 
  2. „Wiltshire Council – Wiltshire Community History Get Wiltshire History Question Information”. History.wiltshire.gov.uk. 17 May 2003. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-11. Pristupljeno 15 June 2013. 
  3. London, H. Stanford (1953). The Queen's Beasts. Newman Neame. str. 15. 

Literatura uredi

Vanjske veze uredi