Cabo da Roca (hrvatskosrpski: Stjenoviti rt) ili Focinho Da Rosa (Crveni nos) je najzapadnija točka Evrope i Portugala[1]

Cabo da Roca
Stjenoviti rt
Svjetionik na Cabo da Roca i Atlantik ispod njega
Svjetionik na Cabo da Roca i Atlantik ispod njega
Svjetionik na Cabo da Roca i Atlantik ispod njega
Koordinate: 38°46′N 9°29′W / 38.767°N 9.483°W / 38.767; -9.483
Država  Portugal
Visina 144 m[1]
Karta
Cabo da Roca na mapi Portugal
Cabo da Roca
Cabo da Roca
Cabo da Roca na karti Portugala

Taj klif visok 144 metra [1]danas je popularna turistička destinacija, na platou rta nalazi se nalazi kameni obelisk sa pločom na kojoj su upisane geografske koordinate (38°47′N 9°30′W / 38.783°N 9.500°W / 38.783; -9.500), svjetionik iz 18. vijeka i prodavanica suvenira.

Na platou rta raširila se biljka karlobrotus iz Južne Afrike
Ploča sa koordinatama i svjetionik na platou rta

Cabo da Roca u historiji uredi

Rimljani su taj rt zvali Promontorium Magnum, a u doba Velikih geografskih otkrića tadašnji mornari zvali su ga Lisabonska stijena ili Lisabonski rt. U 16. vijeku portugalski pjesnik Luís de Camões opjevao je Cabo kao mjesto gdje zemlja završava i počinje more (portugalski: Onde a terra se acaba e o mar começa).

Geografske karakteristike uredi

Rt se nalazi u Parku prirode Sintra-Cascais, 42 km sjeverozapadno od Lisabona, 18 km sjeverozapadno od Sintre i 15 km sjeveroistočno od Cascaisa. Rt je kraj Masiva Sintra, kojeg su oceanski valovi abrazijom pretvorili u klif. Taj dio obale je mješavina pješčanih plaža i stjenovitih litica, koje su oko samog rta Cabo da Roca više od 100 metara. Oko samog rta geomorfološki sastav stijena je od gabra, diorita, vulkanskog breča i granita.

 
Granitne gromade i morske hridi duž obale

Veći dio vegetacije na rtu je nisko raslinje koje se prilagodilo silnim vjetrovima sa slanom vodom sa oceana. Nekoć je tu raslo drugačije i raznovrsnije bilje, danas veći dio platoa prekriva zeljasta biljka karlobrotus (Carpobrótus édulis) zvan kisela smokva ili podnevi cvijet iz Južne Afrike koja se nevjerojatno brzo i agresivno širi, od kad su je prije nekoliko desetljeća zasadili lokalni stanovnici.

Po zaštićenijim stijenama Cabo da Roca gnijezde se brojne ptice selice.

Bilješke uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „Cape Roca”. Encyclopedia Britanica. 2011. Pristupljeno 18. 11. 2011. 

Vanjske veze uredi