Atrebati (latinski: Atrebates) je naziv za belgijsko pleme koje je sredinom 1. vijeka pne, živjelo na sjeverozapadu Galije, a potom u Britaniji posljednjih nekoliko decenija pred rimsko osvajanje.

Lingvisti vjeruju da riječ Atrebati doslovno znači "domaći" ili "domaćini", odnosno da dolazi od keltskog korijena -treb, a što znači "zgrada" ili "dom". Postojbina Atrebata je bila Artois u Francuskoj, a sjedište im je bilo poznato kao Nemetocenna, koje je kasnije upravo po Atrebatima promijenilo ime u današnji Arras. Godine 57. pne. Atrebati su se za vrijeme galskih ratova prvi put sreli s Rimljanima pod Julijem Cezarom, te se borili protiv njih u bitci na Sabisu. Vođa Atrebata Komije (Commius) je, međutim, ubrzo nakon toga postao jedan od glavnih Cezarovih saveznika, a 55. pne. i 54. pne. je sudjelovao u Cezarovim pohodima na Britaniju. Godine 52. pne. su se, pak, pridružili Vercingetoriksovom ustanku, a nakon njegovog gušenja, na čelu s Komijem u strahu od rimske odmazde prebjegli preko La Manchea u Britaniju.

Komije je ubzro nakon toga uspostavio kraljevstvo Atrebata, čije je područje odgovaralo grofovijama Hampshire, West Sussex i Surrey u suvremenoj Engleskoj. Sjedište kraljevstva je bilo utvrđeno naselje (oppidum) po imenu Calleva Atrebatum (današnji Silchester). Sjeverno od tog područja su živjeli Dobunni i Catuvellauni, istočno Regnenses, a na jugu Belgi. Da li su već ranije u Britaniji živjeli srodnici Atrebata ili da li se Komije uspio nametnuti britskim domorocima nije poznato. U svakom slučaju, od 30-ih pne. se na tom području počinju kovati novac s Komijevim imenom. Komija su nasljedili kraljevi po imenu Tinkomar, Epil i Verika. Osvajanje Verikinog kraljevstva od strane katuvelaunskog kralja Karataka je godine 43. poslužilo rimskom caru kao povod za invaziju Britanije nakon koje je zemlja Atrebata pripojena Rimskom Carstvu. Atrebati su neko vrijeme pod rimskom vlašću očuvali svoju autonomiju.

Vanjske veze uredi