Aleksandar Fadejev

Aleksandar Fadejev (24.12.1901. - 13.5.1956.) je bio sovjetski pisac i predsjedavajući Unije sovjetskih pisaca 1938-44 i 1946-54. Sovjetska medalja za ratnu književnost će dobiti ime po njemu,a osim kao pisac Fadejev će ostati poznat i po samoubojstvu koje je izvršio osuđujući u oproštajnom pismu destaljinizaciju i nove sovjetske lidere (Nikita Hruščov).

Aleksandar Fadejev
Aleksandar Fadejev (1952.)
Biografske informacije
Rođenje(1901-12-24)24. 12. 1901.
Rusija Tverska oblast, Rusko Carstvo
Smrt13. 5. 1956. (dob: 54)
Moskva, Sovjetski Savez
NacionalnostRus
Obrazovanje
Zanimanjepartizan, književnik
Opus
Književni pravacsocijalistički realizam
Književne vrsteroman
Jezikruski
Znamenita djela
Mlada garda

Život uredi

Aleksandar Fadejev je rođen u Tverskoj oblasti 1901. godine. Nakon Oktobarske revolucije Fadejev se pridružio Crvenoj armiji u njenoj borbi protiv belogardejaca i japanske vojske koja je okupirala dio Sibira tokom Ruskog građanskog rata. 1927. godine je bila izdana njegova polubiografska priča "Devetnaest" u kojoj on govori o partizanskom ratu koji su vodili mladići protiv okupatora,a 1930. godine je izdan prvi dio njegove knjige "Poslednji Udegejci" u kojoj on pokazuje kako je taj plemenski narod skočio iz doba "plemenskog komunizma" u moderni sovjetski komunizam. Tokom tridesetih i četrdesetih godina dvadesetog veka Aleksandar Fadejev će postati jedan od omiljenih Staljinovih pisaca tako da će ga on nazvati "najvećim svetskim humanitarcem". Ta popularnost će Fadejeva dovesti na poziciju predsedavajućeg Unije sovjetskih pisaca gdje će s kratkim prekidom ostati do početka destaljinizacije.

Kao što je Fadejev podržao 1934. godine tu uniju u proglašenje socijalističkog realizma kao jedinog poželjnog književnog smjera tako će 1946. godine "umjetničku" doktrinu Andreja Ždanova koji je napao mnoge umjetnike zbog "loše umjetnosti".

Fadejev književni vrhunac će neupitno biti roman Mlada garda iz 1945. godine koji govori o borbi omladinaca protiv nemačke okupacije grada Krasnodon. Film koji će biti snimljen po toj knjizi 1948. godine će postati najgledaniji sovjetski film te godine s gotovo 50 miliona prodanih kino ulaznica.

Nakon Staljinove smrti 1953. godine novi sovjetski lider Nikita Hruščov je počeo proces destaljinizacije što se prvo osjetilo u sovjetskoj književnosti. Na drugom kongresu sovjetskih pisaca 1954. godine došlo je do sukoba između pisaca predvođenih Iljom Erenburgom i Fadejevim prijateljem Mihailom Šolohovom s jedne, a Fadejevim i Konstantinom Simonovom s druge strane. Na kraju su Erenburg i Šolohov ostvarili pobjedu što je dovelo do odustajanja od socijalističkog realizma u književnosti nakon čega Fadejev postaje utučen, a svoje nezadovoljstvo počinje utapati u alkoholu. Na kraju će nezadovoljan hruščovljevim promenama u celokupnom sovjetskom društvu izvršiti 13. 5.1956. godine samoubojstvo.

U njegovu čast 17.1.1972. godine Sovjetski Savez će donesti odluku da se piscima koji pišu knjige o herojskoj borbi sovjetskog naroda protiv agresora počinje dodjeljivati medalja koja će nositi ime Fadejeva.

Djela uredi

 
Poštanska marka s likom Fadejeva
  • "19" (1926) — film (1958)
  • "Poslednji Uegejci" nedovršen
  • "Lenjingrad u blokadi"
  • "Mlada garda" (1945) dobitnik Staljinove nagrade, film 1948 također Staljinova nagrada
  • "Za 30 godina"
  • "Crna metalurgija" - nedovršen

Povezano uredi

Vanjske veze uredi