Ferdinand II Štajerski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pop
Red 46:
== Car Svetog rimskog carstva i uspeh u ratu protiv protestanata ==
 
[[Matija, car Svetog Rimskog Carstva|Car Matthias]] je umro u Beču marta [[1619]]. Ferdinand II postaje naslednik po ranijem dogovoru. Protiv protestantske pobune Ferdinand dobija podršku [[KatoličkiKatolička savezliga (1609)|katoličkog saveza]] u kome su bilise pridružili vladari Poljske, Španije i Bavarske. Katoličke snage pobeđuju protestante [[8. 11.|8. novembra]] [[1620]]. u [[bitka kod Bile Hore|bici kod Bile Hore]]. Fridrih V Palatinski je predvodio protestante, a posle bitke beži u Holandiju.
 
Vođa katoličkog saveza vojvoda [[Maksimilijan I Bavarski]] konfiskuje Fridrihove posede, a Ferdinand II ponovo postaje kralj Češke (Bohemije). Ojačava se katolička crkva u Češkoj, smanjuju se prava češke skupštine, a protestanti u Češkoj i Austriji se nasilno prevode u katolicizam. Mnogi protestanti su tada proterani iz Češke.
 
Ferdinand je dobijao novčanu podršku i od pape i od Španskih Habzburga, ali ipak je potrošio sve novce, a tražio je način da stvori svoju vlastitu vojsku. Odlučio je da postavi [[Albreht Valenštajn|Albrehta fon Valenštajna]] na čelo vojske sa zadatkom da regrutuje i predvodi carsku vojsku.
 
Albreht fon Valenštajn je zahtevao da on upravlja i poseduje vojni fond, koji će biti samo njegov. Osim toga zahteva da slobodno raspolaže ratnim plenom i novcem dobijenim ucenama. Ratni plen postaje time najvažniji način financiranja vojske.