Wikipedija:Administratori interfejsa

Administratori interfejsa (interfejs-admini) korisnici su koji mogu da uređuju sve stranice kaskadnog opisa stila (CSS), javaskript (JS) stranice i stranice javaskript notacije objekata (JSON),[1] kao i stranice u imenskom prostoru Medijaviki. Jedina su lokalna korisnička grupa sposobna da uređuje sve CSS/JS stranice.[2][3] Ove stranice izvršava pregledač viki uređivača i čitač kao kôd. Taj kôd se može koristiti za promenu načina oblikovanja sadržaja, menjanje ponašanja stranica ili čak pravljenje složenih alatki za pomoć pri uređivanju.

Sposobnost uređivanja CSS-a/JS-a koji se izvršava u pregledačima drugih korisnika je veoma moćna i izuzetno opasna u rukama zlonamernog korisnika; administratori interfejsa bi trebalo da budu korisnici kojima se veruje, da imaju bar osnovno razumevanje CSS-a i JS-a, da su svesni očekivanja o privatnosti vikija Vikimedije i da imaju pristojno razumevanje načina osiguravanja naloga (kao što je odabir jakih i jedinstvenih lozinki i izbegavanje zaraze zlonamernim softverom). Kancelarija Zadužbine Vikimedije zahteva od svih administratora interfejsa da koriste dvofaktorsku potvrdu identiteta.[4]

Trenutno postoje 4 administratora interfejsa. Ako vam je potrebna njihova pomoć, možete podneti zahtev na odgovarajućoj oglasnoj tabli. Imajte na umu da postoji slična globalna grupa. Ona može da koristi svoja prava u skladu sa politikom globalnih prava.

  1. Samo lokalne stranice (na sajtu), poput Medijaviki:Common.js ili Medijaviki:Vector.css ili stranice spravica navedene na stranici Posebno:Gadžeti i podstranice drugih korisnika.
  2. Svaki administrator može da uređuje druge stranice u imenskom prostoru Medijaviki i sve JSON stranice.
  3. Svi registrovani korisnici mogu da uređuju sopstvene JS/CSS/JSON stranice i prave/koriste skripte.
  4. Zahtev Zadužbine Vikimedije za korišćenje dvofaktorske potvrde identiteta, objavljen na metaviki