Mensura Jahić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Infokutija osoba | ime = Mensura Jahić | slika = Mensura Jahic honorary academician of UNESCO.jpg | alt_slike = | opis = Umje…
(nema razlike)

Verzija na datum 16 novembar 2017 u 14:31

Mensura Jahić je umjetnička fotografkinja i slikarka iz Sarajeva. Rođena je 13. maja 1958. godine u Sarajevu, NR Bosna i Hercegovina, FNRJ.

Mensura Jahić
Datoteka:Mensura Jahic honorary academician of UNESCO.jpg
Umjetnička fotografkinja i slikarka
Rođenje13. 5. 1958. (1958-05-13) (65 god.)
Sarajevo, NR Bosna i Hercegovina, FNRJ
NacionalnostBošnjakinja
ZanimanjeUmjetnička fotografkinja i slikarka
Godine aktivnosti2008–trenutno
Poznat/a poIstaknuti samostalni umjetnik, Počasni Akademik UNESCO-a, Umjetnik godine u svijetu 2015. Universal Colours

Istaknuti samostalni umjetnik

Status i titulu [1] dobila od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo u januaru 2016. godine.

Počasni akademik UNESCO-a

Diplomu joj je dodijelio UNESCO Internacionalna Humanitarna Akademija Evropa – Azija u skladu sa odlukom generalnog zasjedanja Akademije (12. 9. 2011, protokol br. 1) održano u Ruskoj Federaciji, za uspjeh i rezultate na polju umjetnosti i kulture.

Umjetnik godine u svijetu 2015. Universal Colours

Proglašena od Universal Colours, art magazina, sa sjedištem u Londonu i Helsinkiju za umjetnika godine.[2][3]

Umjetnički i kulturni angažman

Od 2008. do 2016. godine dobitnik je mnogobrojnih diploma i certifikata od uglednih svjetskih univerziteta, galerija i muzeja gdje je izlagala svoje radove:"Univerzitet u Kairu" Kairo – Egipat, Muzej "Cemara Art Gallery” Jakarta – Indonezija, "Muzej Mimara" Zagreb – Hrvatska,Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine i mnogih drugih.

Izlagala je svoje radove na mnogobrojnim samostalnim[4] i grupnim izložbama[5], nacionalnog i međunarodnog internacionalnog nivoa.

Od 2008. godine ostvarila je ukupno 46 izložbi[6], od toga 24 samostalne i 22 kolektivne.[7] Najveći broj izložbi je međunarodnog karaktera.

Doprinos razvoju građanskog društva u BiH

Kao jedini predstavnik iz oblasti umjetnosti i kulture bila je dio tima za izradu i usvajanje prvog "Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i nevladinog sektora".[8] Potpisnik je Sporazuma koji govori o uspostavljanju institucionalnih mehanizama za unapređenje dijaloga i partnerske saradnje zasnovane na osnovnim vrijednostima i principima moderne demokratije i civilnog društva.


Istaknute izložbe

  • Izložba "Borba za prava žena" [9] koja je održana u Parlamentu skupštine BiH.
  • Izložba "Fair play" u organizaciji OSCE-a, sa sjedištem u Beču, i Parlamenta Bosne i Hercegovine. Postavka je trajala dvadeset dana u Velikoj Sali Parlamenta, 8. mart 2015. godine.
  • Borba protiv genocida i terorizma – Službeni art-fotograf Prve svjetske konferencije o genocidu – Srebrenica 2009. godine u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta Sarajevo, Bosna i Hercegovina. [10]
  • "Herkes Ujurken" – januar 2015. godine na Akademiji Finih umjetnosti u Ankari, Turska, sa naslovom "Genocid nikada - dijalog zauvijek".
  • Doprinos u programu prevencije maloljetničkog prestupništva[11] u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo s projektom "Fotografijom za svjetliju budućnost".


Reference