Vagina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Vaasilijeblaavor (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Duma
Red 15:
[[Mokraćna bešika|Mokraćni mjehur]] je smješten iznad vagine, dok je uretralni kanal, koji iz mjehura vodi mokraću prema van i izgleda poput cjevčice, smješten s gornje strane rodnice sve do vaginalnog otvora. [[Rektum]] je smješten iza vagine. Od vagine anus je podijeljen međicom.
 
Rodnica je [[mišići|mišićna]] cijev duljine 8-10 cm i promjera oko 25 mm kad su joj stijenke rastegnute. Gornji dio vagine okružuje [[grlić maternice]]. Građna je od tri sloja: spoljašnjeg sloja koji je građen od vezivnog tkiva, srednjeg sloja ili mišićnog sloja i sluznice. Zidovi vagine su debeli oko 3 do 4 mm. Vagina koja je vrlo elastična i tokom [[penetracija|penetracije]] se pod uticajem emocionalnih reakcija i spolne uzbuđenosti prilagođava dimenzijama muškog spolnog organa ([[penis]]a) koji ispušta sjemenu tekućinu ([[ejakulat]]). Vaginalna sredina je izrazito kisela, a narusavanjenarušavanje ph vrijednosti može uzrokovati različite infekcije.
 
[[Klitoris]] postaje dobro prokrvljen i iznimno osjetljiv, a prosječan promjer rodnice kod žena koje još nisu rodile tokom spolnog podražaja se obično povećava do 6,5 cm kao i dužina, a maternica i grlić maternice se podižu. Ako se [[koitus|spolni odnos]] odvija dok je žena potpuno seksualno uzbuđena, ta promjena oblika rodnice pomaže lakše začeće. Žene s vrlo uskom rodnicom prodiranje muškog spolnog organa redovito osjećaju vrlo ugodnim, no kad nisu spolno uzbuđene taj doživljaj može biti vrlo bolan (dispareunija), jer uzbuđenje nije podiglo i pomaklo maternicu. U tim slučajevima, može se dogoditi uslijed ponavljanja prodirućih pokreta i povreda jajnika, što je vrlo bolno.