Vagina (potječe od lat. riječi vagina što znači "korice mača") je naziv za ženski spolni organ odnosno rodnicu. Vanjski dijelovi stidnice su velike ili glavne usne labia majora i manje ili unutarnje usne labia minora. Vanjski ulaz iz stidnice u rodnicu naziva se introitus, a stidne dlake na stidnici štite osjetljivo tkivo rodnice i grlića maternice. Koža stidnice sadrži apokrine znojne žlijezde, identične onima ispod pazuha . Te se žlijezde razlikuju od običnih znojnih žlijezda jer njihovo lučenje potiču emocionalne situacije, a ne samo fizički napor.

Funkcije vagine

Vagina ima tri osnovne funkcije:

  • odvodi menstrualnu krv iz organizma,
  • ima seksualnu funkciju
  • dio je porođajnog kanala.

Za oplodjivanje vasilija blavora

Anatomija

Stidnica i rodnica čine najistaknutije tačke ulaska u ženski genitalni trakt. Grlić maternice i njegov otvor (cervikalno ušće), čini ulaz u maternicu i unutarnje organe zdjelice (jajovode i jajnike). Grlić maternice se spaja s gornjim dijelom rodnice i prekriven je istom vrstom (skvamoznih) stanica kao i sluznica rodnice.

Mokraćni mjehur je smješten iznad vagine, dok je uretralni kanal, koji iz mjehura vodi mokraću prema van i izgleda poput cjevčice, smješten s gornje strane rodnice sve do vaginalnog otvora. Rektum je smješten iza vagine. Od vagine anus je podijeljen međicom.

Rodnica je mišićna cijev duljine 8–10 cm i promjera oko 25 mm kad su joj stijenke rastegnute. Gornji dio vagine okružuje grlić maternice. Građna je od tri sloja: spoljašnjeg sloja koji je građen od vezivnog tkiva, srednjeg sloja ili mišićnog sloja i sluznice. Zidovi vagine su debeli oko 3 do 4 mm. Vagina koja je vrlo elastična i tokom penetracije se pod uticajem emocionalnih reakcija i spolne uzbuđenosti prilagođava dimenzijama muškog spolnog organa (penisa) koji ispušta sjemenu tekućinu (ejakulat). Vaginalna sredina je izrazito kisela, a narušavanje ph vrijednosti može uzrokovati različite infekcije.

Klitoris postaje dobro prokrvljen i iznimno osjetljiv, a prosječan promjer rodnice kod žena koje još nisu rodile tokom spolnog podražaja se obično povećava do 6,5 cm kao i dužina, a maternica i grlić maternice se podižu. Ako se spolni odnos odvija dok je žena potpuno seksualno uzbuđena, ta promjena oblika rodnice pomaže lakše začeće. Žene s vrlo uskom rodnicom prodiranje muškog spolnog organa redovito osjećaju vrlo ugodnim, no kad nisu spolno uzbuđene taj doživljaj može biti vrlo bolan (dispareunija), jer uzbuđenje nije podiglo i pomaklo maternicu. U tim slučajevima, može se dogoditi uslijed ponavljanja prodirućih pokreta i povreda jajnika, što je vrlo bolno.

Tokom seksualog uzbuđenja, rodnica se vlaži iz više izvora i to Bartolinijeve i Skeneove žlijezde, koje se nalaze na spoju stidnice i otvora rodnice (introitus). I stijenke rodnice tokom seksualne stimulacije proizvode tekućinu (transudat), a ženina rodnica se prirodno vlaži tokom ciklusa sna. Neke žene luče veću količinu tekućine tokom orgazma koja se još naziva i ženskim ejakulatom, ona je normalna i dio je seksualne reakcije žene.

Najčešća oboljenja

  • Kompletna ili djelimična artrezija vagine
  • Poprečna ili uzdužna pregrada
  • Vaginitis
  • Fistule vagine
  • Dobroćudni i zloćudni tumori vagine

Slike

Zdravlje

Iako postoje razni preparati sa neutralnom pH vrednosću namenjeni za higijenu vagine, stručnjaci tvrde da nisu ni oni zdravi za upotrebu. Razlog tome je sluznica vagine koja treba da ostane sa „kiselom“ pH vrednosti, a ne sa neutralnom. Za održavanje higijene, stručnjaci savetuju češće pranje sa običnom vodom.

Invazivni deterdženti koji su napravljeni od raznih hemikalija i koji prižaju prijatan miris zapravo iritiraju predeo kod genitalija i remete zdravlje vagine. Dakle, kada perete veš, najbolje je da koristite antialergijski deterdžent bez mirisa, dizajniran za osetljivu kožu.

Još jedna stvar koja ne dozvoljava vagini da „diše“ jesu uske farmerke. Najbolje je da nosite širu odeću sastavljenu od prirodnih materijala. Isto važi i za donji veš. Neprirodni sintetički sastav materijala vašeg donjeg veša, posebno ako je tesan, ne dozvoljava prirodno izlučivanje vaginalnog sekreta i stimuliše rast bakterija i gljivica. Pri izboru materijala za donji veš, najbolji izbor je uvek pamuk.

Vagina je po prirodi vlažna, a količina vlage zavisi od faze ciklusa, kao i od seksualnog uzbuđenja. Napomenimo da je u letnjem periodu zdravlje vagine ugroženo zbog uticaje spoljašnje vlažnosti. Naime, kupaći kostim koji ne dozvoljava normalno sušenje i zadržava vlagu kod vaginalnog područja, stvara idealno okruženje za širenje gljivica i bakterija, samim tim i svrab i peckanje vagine. Da bi sačuvali zdravlje vagine, uvek nosite rezervni kupaći kostim koji ćete koristiti nakon izlaska iz vode.

Izvor: Živi Zdrav Život Arhivirano 2015-05-25 na Wayback Machine-u - Zdravlje Vagine Arhivirano 2015-08-01 na Wayback Machine-u

Povezano