Jelena Đurović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dodata referenca na tekst o Jeleni u izraelskom dnevnom listu "Israel Hayom" ("Izrael danas")
Red 13:
 
===Stil===
Kako sama izjavljuje, najjači uticaj na stvaralaštvo Jelene Đurović imaju dela američkog pisca [[Bret Easton Ellis|Breta Istona Elisa]], koga ističe kao svoj "dvadesetogodišnji uzor". Takođe, Jelena često pominje i filmove [[Dogville|"Dogvil"]] i [[Element of Crime|"Element zločina"]] danskog reditelja [[Lars von Trier|Larsa Von Trira]], i knjigu [[Running Wild|"Running wild"]] [[J.G.Ballard|J.G. Ballarda]] kao presudne za razmišljanje o literarnim formama. O Triru i Elisu je napisala nekoliko novinskih članaka. U tekstovima, kao inspiraciju često spominje i radove [[Miroslav Krleža|Miroslava Krleže]] i dramu "Hrvatski Faust" [[Slobodan Šnajder|Slobodana Šnajdera]]. Fascinacija anti-utopijom, satirom i [[Transgresija|transgresijom]] oseća se u "Kraljevstvu", gde je podsmevanje istoriji i pojmu nacije jedan od ključnih motiva. "Kraljevstvo" preispituje i meta-religiozna kabalistička učenja, slično načinu na koji to radi film PI Darena Aronofskog. Iako za sebe tvrdi da je ateista<ref>Editorijal magazina "Kvart", mart 2009.: http://2.bp.blogspot.com/_caaFwRlZM8E/SZxaBAZbeZI/AAAAAAAALy8/a5sqhJ7YFWg/s1600-h/macasev-kvart4.jpg</ref>, Đurovićeva često ističe svoje jevrejsko poreklo<ref>http://www.jelenadjurovicisraelhayom.com/pagessite/oautorunewsletter_article.htmlphp?id=4473</ref> i poštovanje prema tradiciji i kulturi jevrejske zajednice.
 
==Politika==
Po sopstvenom svedočenju, politički je aktivna od 1991.<ref>http://agitpopkultura.blogspot.com/2007/04/graani-i-graanke-na-rubu-nervnog-sloma.html</ref> ali se politici najozbiljnije posvećuje 2006. godine kada se učlanjuje u [[Liberalno-demokratska_partija_(Srbija)|Liberalno Demokratsku Partiju]]. Posle srpskih parlamentarnih izbora u maju 2008. Jelena Đurović postaje odbornik LDP<ref>http://www.ldpvracar.org.rs/srpski/clanovi_OO.html</ref> na beogradskoj opštini Vračar. Iz radijskih nastupa i tekstova koje je objavila može se videti da se zalaže za prava manjina, sekularnu državu, hapšenje ratnih zločinaca i demonopolizaciju srpske privrede. Ipak, tekstovi joj se pretežno odnose na problematizaciju pojava u kulturi i medijima, kako u Srbiji tako i u Velikoj Britaniji, gde često boravi.
 
Od februra 2011. Jelena je član stalnog sastava Gradskog Odbora LDP Beograd.<ref>http://beograd.ldp.rs/gradski_odbor.1334.html</ref>
 
==Novinarstvo==