Pickup on South Street

Pickup on South Street (sh. Krađa u Južnoj ulici) je američki crno-bijeli filmski triler snimljen 1953. u režiji Samuela Fullera. Protagonist, čiji lik tumači Richard Widmark, je profesionalni džepar koji tokom krađe novčanika dođe u posjed mikrofilma sa državnim tajnama, a koji žele vratiti i američka vlada i komunistički špijuni. Radnja prikazuje kako ga komunisti uz pomoć bivše prostitutke (čiji lik tumači Jean Peters) pokušavaju nagovoriti da im preda mikrofilm , ali se ona zaljubi u njega, a što dovodi do nasilnih posljedica. Originalni scenario je za temu imao ljubavnu vezu između kriminalca i braniteljice koja ga je zastupala na sudu, ali je Fuller, kada je dobio projekt, odlučio preraditi u priču s motivima tada aktualnog Hladnog rata, odnosno antikomunističke histerije u američkoj javnosti. Za glavnu žensku ulogu su se, pak, natjecale neke od najvećih tadašnjih hollywoodskih zvijezda, kao Betty Grable i Marilyn Monroe, ali se Fuller na kraju odlučio na relativno nepoznatu Peters, kojoj je to kasnije postao jedan od najboljih nastupa u karijeri. Tokom snimanja je scenario, zbog za tadašnje standarde neuobičajeno velikih količina nasilja, ali i scena implicitne seksualnosti, morao biti prerađivan kako bi se uskladio sa tadašnjim strogim cenzorskim kodeksom. Fulleru i šefu studija Darylu F. Zanucku je, pak, primjedbe na "nepatriotski" sadržaj iznio direktor FBI J. Edgar Hoover,[4] ali je Zanuck odlučio podržati Fullera i jednostavno "izbrisati" sve reference na FBI iz filma. Kada je nedugo potom distribuiran u Francuskoj i Zapadnoj Njemačkoj, tamošnje verzije su u sinkroniziranim dijalozima izbacili sve reference na komunizam i negativce "prekrstile" u "obične" trgovce drogom.

Pickup on South Street
kino-poster
RežijaSamuel Fuller
ProducentJules Schermer
ScenarioSamuel Fuller
sinopsis: Dwight Taylor
UlogeRichard Widmark
Jean Peters
Thelma Ritter
MuzikaLeigh Harline
FotografijaJoseph MacDonald
MontažaNick DeMaggio
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
17. 6. 1953 (1953-06-17)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet780.000 $[1]
Bruto prihod1,900.000 $[2][3]

Tadašnjim američkim kritičarima se film nije pretjerano dopao, prije svega zbog nasilja, ali i moralno problematičnog protagonista. Tek kasnije je Pickup on South Street stekao reputaciju jednog od najkvalitetnijih ostvarenja žanra. Česte su špekulacije o tome da je poslužio kao inspiracija za mnogo poznatiji film Džepar francuskog režisera Roberta Bressona.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Aubrey Solomon, Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History, Scarecrow Press, 1989 p248
  2. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p225.
  3. 'The Top Box Office Hits of 1953', Variety, January 13, 1954.
  4. Fuller, Samuel. Page 308, ibid.

Vanjske veze uredi