Parlament Kambodže

Parlament Kraljevine Kambodže (kmerski: សភាតំណាងរាស្ត្រ ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា Saphea Damnang Reastr ney Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa; francuski: Parlement du Royaume du Cambodge) je dvodomno zakonodavno tijelo u Kambodži, a koje se sastoji od Senata, kao gornjeg doma, i Narodne skupštine, kao donjeg doma. Parlament broji ukupno 184 zastupnika, 123 iz Narodne skupštine i 61 senatora.

Parlament Kraljevine Kambodže
សភាតំណាងរាស្ត្រ ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា
Saphea Damnang Reastr ney
Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa
5. saziv Narodne skupštine
3. saziv Senata
Royal arms of Cambodia.svg
Vrsta
Vrsta dvodomni
Domovi Senat
Narodna skupština
Historija
Osnovano 1993.
Vodstvo
Monarh Norodom Sihamoni
(od 14. listopada 2004.)
Predsjednik Senata Say Chhum, KPK
(od 9. lipnja 2015.)
Predsjednik Narodne skupštine Heng Samrin, KPK
(od 21. ožujka 2006.)
Struktura
Broj zastupnika 184
Pol. grupe – Senat      KPK (46)
     SRP (11)
     Nezavisni (4)
Pol. grupe – Narodna skupština      KPK (79)
     FUNCINPEC (41)
     CNP (2)
     KEDP (1)

Uloga Parlamenta je primarno zakonodavna, a sastoji se od usvajanja zakona (Narodna skupština), njihovog odobravanja (Senat) i slanja na kraljevski pristanak aktualnom vladaru; kralj nema pravo veta na zakone izglasane u Parlamentu te, stoga, ne može uskratiti kraljevski pristanak. Narodna skupština još ima i ovlasti opoziva vlade i/ili ministara, ako se nepovjerenje izglasa najmanje 2/3 zastupnika.

Prema Ustavu iz 1993. godine, Narodna skupština i Senat mogu se sastati na zajedničkoj sjednici Kongresa;[1] tu se radilo o novoj odredbi, koja je po prvi puta u historiji nezavisne zemlje stipulirala zajedničku sjednicu dvaju domova u slučaju potrebe rješavanja "važnih pitanja". Međutim, ustav nije detaljnije razradio problematiku Kongresa, stipulirajući kako će ista biti uređena posebnim zakonom.

ReferenceUredi

  1. Ustav Kambodže, čl. 116. i 117.

Vanjske vezeUredi