Ustav Kambodže

Ustav Kraljevine Kambodže je aktualni ustav Kambodže, donesen 1993. godine. Ustav definira Kambodžu kao nedjeljivu, parlamentarnu ustavnu monarhiju, a sadrži cijelu plejadu međunarodno priznatih ljudskih i građanskih prava. Nakon što je privremena uprava UN-a 1993. godine pripremila teren za parlamentarne izbore u Kambodži, vlada koja je formirana nakon istih pristupila je izradi i donošenju novog ustava, koji je promulgiran 24. rujna 1993. godine.

Ustav Kambodže
Ustav Kraljevine Kambodže
Grb Kambodže
Osnovne informacije
Država Kambodža
Tipustav
Jezicikmerski jezik
Prihvaćanje i stupanje na snagu
LegislaturaParlament Kambodže
Promulgacija24. rujna 1993.
Online verzija
Neslužbeni engleski prijevod Ustava

Ustav započinje preambulom, a sadrži 14 poglavlja, koja reguliraju različite aspekte državnog i društvenog uređenja. Tako su pitanja suvereniteta i ovlasti Kralja regulirana u prva dva poglavlja, nakon čega su definirana osnovna prava i obveze "kmerskih građana". Sljedeća tri poglavlja definiraju politički, gospodarski te društveni i obrazovni sustav, nakon čega se razrađuju pojedine grane vlasti - parlamentarna (Narodna skupština, Senat, Kongres, Vlada i sudbena vlast. Ustav regulira i administrativnu podjelu zemlje te sadrži odredbe o svojim izmjenama i dopunama.

Nakon prijelaznih i završnih odredbi dolazi poseban ustavni zakon iz 2004. godine, usmjeren ka osiguranju funkcioniranja nacionalnih institucija. Na samom kraju nalaze se državna zastava i grb te tekst i notni zapis državne himne.