Pametni telefon

Pametni telefon (engl. smartphone) primarno označava vrhunski mobilni telefon, koji kombinira funkcije ličnog digitalnog asistenta (PDA) i mobilnog telefona. Današnji modeli također služe kao prenosni medijski plejeri i kamere, s ekranima na dodir visoke rezolucije, internetskim pretraživačima koji mogu pristupiti i ispravno prikazati standardne veb-stranice, a ne samo optimizirane za mobilne uređaje, zatim GPS-navigacijom, Wi-Fi-jem i mobilnim širokopojasnim pristupom. Izraz pametni mobitel obično se koristi da opiše telefone s više naprednih računarskih mogućnosti nego današnji obični telefoni, iako razlika može biti nejasna i ne postoji službena definicija šta čini razliku među njima. Definicije se također mijenjaju s vremenom jer mnogi "obični" telefoni sad imaju mogućnosti koje su pametni mobiteli imali u prošlosti.

Samsung (lijevo) i iPhone (desno), moderni pametni mobiteli
Preteča, IBM Simon (1994)

Japanska firma NTT DoCoMo 1999. godine izdala je prvi smarthphone. Pametni mobiteli su počeli biti popularni u kasnim 2000-tim. U 2012. godini je u upotrebi bilo jedna milijarda ovih mobitela. Neki od najpoznatijih proizvođača smarthphona su Samsung, Apple, Nokia, Huawei, Lenovo, Alcatel i LG.[1]

Displej uredi

Jedna od glavnih karakteristika ovih mobitela jeste njihov displej. Uglavnom popuni većinu prednjeg dijela mobitela. Mobiteli koji imaju veći ekran 5,2 inča zovu se najčešće phablets (nešto između smarthphona i tableta).

Ekrani pametnih telefona su značajno napredovali u proteklih nekoliko godina. Većina modernih pametnih telefona koristi LCD i OLED ekrane osjetljive na dodir visoke rezolucije. Brzina osvježavanja ekrana pametnog telefona ide do 140Hz. Rezolucija ekrana se mjeri brojem piksela, što je više slika bolje i oštrije. Većina vrhunskih modela danas ima rezoluciju od najmanje 1080p (1920 x 1080 piksela) ili čak 4K (3840 x 2160). Osim same rezolucije, kvalitet slike ovisi i o vrsti panela, kontrastu, osjetljivosti na dodir i drugim tehničkim specifikacijama.

Pored standardnih LCD ekrana, neki proizvođači koriste OLED panele koji nude još bolji kontrast i dublju crnu boju. Zakrivljeni ekrani su također postali popularni, nudeći malo drugačije iskustvo gledanja i dodirnu površinu. Bez obzira koji tip ekrana odaberete, moderni pametni telefoni nude impresivne vizuelne mogućnosti i još uvijek se poboljšavaju iz godine u godinu. Visoka rezolucija, HDR, uvijek uključeni ekrani i druge funkcije čine ekrane još boljim.

Softver uredi

Android uredi

Android pametni telefon

Android je mobilni operativni sistem napravljen od strane Googla. Jedan je od najpoznatijih operativnih sistema na svijetu. Prvi mobitel koji je imao ovaj operativni sistem je bio HTC Dream (T-Mobile G1) koji je izdan 20. oktobra 2008. godine. Android je također najprodavaniji OS u 2016. godini.

iOS uredi

iOS (ranije iPhone OS) jest mobilni operativni sistem kojeg razvija Apple Inc. za iPhone, koji je predstavljen u januaru 2007. Apple je 2008. uveo App Store, koji služi za instalaciju korisnih aplikacija, igara itd. iPhone i iOS generalno su na drugom mjestu kad je riječ o prodaji mobitela s tim operativnim sistemom.

Windows 10 Mobile uredi

Windows 10 Mobile (Windows Phone) je iz Microsofta. To je treći najveći instalirani operativni sistem iza Android i iOS operativnih sistema.

Izdan je 15. februara 2010. godine. U januaru 2015. godine je Microsoft izjavio da će biti zamijenjen od strane Windows 10 Mobile.

Povezano uredi

Vanjski linkovi uredi

  1. Global Brands. „Top 10 Mobile Brands in the World 2023”.