Osječki skauti

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Osječki skauti su izviđačka organizacija u Osijeku.

PovijestUredi

NastanakUredi

Još je davne 1881. godine prof. Mate Modrinić u Vinkovcima osnovao prvu đačku izletnu družbu po uzoru na ostale austro-ugarske zemlje poput Woodcraft organizacije koje su se bavili predvojničkom obukom za djecu školske dobi. Đačke izletne družbe su se proširile po cijeloj Hrvatskoj. U svijetu se nastanak izviđača veže za Sir Robert Baden Powell, koji je tijekom ljeta 1908. godine organizirao prvo izviđačko ljetovanje na otoku Brownsea Island (UK). Djeca su išla na izlete i logorovanja i stjecali znanja koja i mi danas učimo. U vrijeme rađanja izviđačkog “Skautskog” pokreta hrvatska je bila u sklopu austrougarske monarhije, te su se prve Skautske jedinice počele osnivati neposredno prije I svjetskog rata (1914), a u nekim dijelovima i ranije. 1910 u budimpešti je osnovana prva skautska grupa MCA—1912 HSA (Magyar cerkeszszovetseg) iz kojeg se dalje širila na hrvatsku. 1911. godine u Istri (koja je tada bila pod Italijom), 1912 u Ogulinu i ostalim turistčkim centrima (tada je gorski kotar bio najposjećenije turističko odredište - Lepenica, Đavolji vir, Plitvice, Plućna bolnica Sušak…). U ostalim većim gradovima (od kojih su neki danas u susjednim državama) javljaju se već 1914. godine. Za prvog svjetskog rata skauti su uglavnom organizirali zbjegove, vatrogasne i sanitetske zahvate, služili u izvidnici itd. (tada je vojni rok trajao 4 godine, a u vojsku se išlo s 16 godina starosti).

Između dva svjetska rataUredi

Nakon rata, austrougarska monarhija se raspala i hrvatska je brzopleto ušla u Kraljevinu SHS (Srba, Hrvata i Slovenaca). Odmah nakon rata, 1919. godine ponovno se osnivaju Hrvatski skautski stjegovi u Slavonskom brodu, Vinkovcima, Osijeku, Ogulinu, Virovitici, a nedugo zatim i u ostalim gradovima. Godine 1919., nakon I. svjetskog rata, prof. Gejza Krnić osnovao je skautsku organizaciju u Osijeku. Prva četa zvala se "Poletarac", a nešto poslije osnovana je i druga četa - "Uskok". Dana 2. veljače 1921. osnovan je "III. Skautski Steg Osijek", treći u Kraljevini Jugoslaviji, a prvi u Hrvatskoj. Stijeg nije baš dobro radio, pa se zbog nezadovoljstva osniva družba "Frankopan", koja, nakon što je stijeg propao, mijenja naziv u "Osječki skauti". Savez izvidnika i planinki osnovan je 1921. godine. Kasnije mijenja ime u Savez skauta Kraljevine Jugoslavije.

Veliki broj skautskih jedinica u Slavoniji polučio je osnivanjem Skautska župe za Slavoniju i Hrvatsku u Osijeku 1922. godine. U Parizu 1922. godine predstavnici izviđača iz kraljevine Jugoslavije sudjeluju na osnivačkom sastanku Svjetskog skautskog pokreta, a 1928. godine na osnivačkom sastanku WAGGGS. Godine 1923. pokrovitelj skauta Jugoslavije postaje sam kralj, po uzoru na ostale kraljevine u Europi (kojima su još i danas patronati kraljevi i predsjednici država). Te godine počinje izlaziti list Skautske župe za Hrvatsku i Slavoniju "SKAUT", a osnovao ga je Franjo Pakaci. Taj list izlazio je sve do 1928. godine kada su kraljevskim dekretom Aleksandar I. Karađorđević 6.siječnja 1929. godine (Šestosiječanjska diktatura) zabranjene sve organizacije koje ispred ne nose naziv Jugoslavenski. (Odred izviđača "Quercus" iz Osijeka ponovno je pokreno izviđački list "SKAUT" 1994. godine).

Unatoč tome Hrvatski skauti i dalje djeluju pod nazivom Hrvatski koristeći šahovnicu u svom znaku i jasno se izražavajući protiv monarhije što traje sve do kraja drugog svjetskog rata. Po popisu iz tadašnjeg lista Skautske župe za Slavoniju i Hrvatsku “SKAUT” 1923. godine, u Hrvatskoj ima 14 stjegova: otprije u Ogulinu, Osijeku, Zagrebu, Sušaku i Bjelovaru, a novoosnovani su: u Petrinji, Novoj Gradiški, Koprivnici, Bakru, Rumi, Daruvaru, Krapini, Krku. Nazivlje koje su tada koristili su: vod, jato, četa, stjeg, a za članove: skaut, planinka, brđanin, brđanka, poletarac, vođa, četovođa, skaut master. Godine 1938. hrvatski su skauti izbačeni iz članstva WOSM-a. U nekim gradovima tijekom II. svjetskog rata i dalje djeluju skauti pod okupacijom, dok se zaslugom skautskih voditelja u partizanskim slobodnim teritorijama javlja nova Pionirska organizacija zbog koje je 1946. godine zabranjen rad skauta u hrvatskoj.

IzviđačiUredi

Već 1950. god. iz pionirske organizacije, školuju se voditelji (PIRUCI) za logorovanja i izlete Pioniri-izviđači u hrvatskoj. Prvi tečaj je organiziran pokraj Ozlja od 19. do 25. svibnja 1950. g. taj dan slavimo kao Dan izviđača. Ti tečajevi su bili regionalni. Najpotpunije je dokumentiran tečaj Bjelovarske oblasti, održan od 13. do 19. Lipnja 1950. god. kraj Koprivnice u Pandurskom Jarku, s 26 rukovodilaca. Zagrebački tečaj je održan u Brežicama iznad Krke ‘50. a među rukovodiocima su bili: Berislav Orlović, Ljerka Paver-Kovačević, Kamilo Ferenčak, Mladen Bjažić i Danko Oblak. Zanimljivo je da su tečajci učili iz ruskog priručnika “Vožatago”, koji je zapravo preuređeni skautski priručnik. Na temelju tih tečajeva, diljem hrvatske se u jesen 1950 osnivaju izviđačke jedinice. Prve izviđačke jedinice su bile: četa pionira izviđača “Mladi Partizan” i četa izviđača “Ivo Lola ribar” u Splitu, grupa pionira izviđača “Bijela strijela” i četa na prvoj muškoj gimnaziji u Zagrebu.

1951. godine u svim tadašnjim republikama Jugoslavije se osnivaju republički savezi izviđača (prvi je ZTS u Sloveniji, drugi je SIH u Hrvatskoj). • 1953. Antun Mladen Štern osniva patrolu “Munja” u Domu Kulture u Osijeku, a nedugo za tim i patrolu planinki, koje je vodila Marija Mamirović.

27.11.1953. godine u Osijeku zbog omasovljenja dolazi do osnivanja prvog poslijeratnog Odreda izviđača "Ivo Lola Ribar". U Drvari (ul. K. Branimira 5). Prvi načelnik je A. M. Štern, a starješina Ivo Šimunović. Odredu pomažu i neki od starih skauta poput Antuna Ganzija. 1954.g. organiziran je prvi logor u Logarskoj Dolini (SLO) Osječkih izviđača. 1958. godine zbog masovnost u Osijeku se osnivaju novi odredi: "Moša Pijade", "Boško Buha". 10.9.1959.g. nakon prve smotre izviđača pomoraca i porječana 1959.godine, a koji su inicirali Dragomir Šulc (tada starješine O.I. "I.L. Ribar", Zvonko Valenteković -Barba i Josip Seligman -Selac osniva se Odred izviđača porječana "Mate Jerković" Osijek. 16.2.1960. godine osniva se Odred izviđača "Bratstvo i jedinstvo" unutar kojeg je djelovala i četa izviđača zrakoplovaca "Franjo Kluz".

• 1960. godine se svi ovi odredi udružuju u Savez izviđača Općine Osijek, koji je tada bio prva općinska organizacija izviđača u Hrvatskoj. (djelovao je do 1992.god)

27.10.1968.g. osnovan je Odred izviđača "VI Slavonski korpus" Osijek. Imao je 120 članova. 22.12.1968. godine u Šećeranskom domu izdvajanjem istoimene čete osniva se Odred izviđača zrakoplovaca "Franjo Kluz" Osijek, koji je tada bio jedina izviđačka jedinica specijalizirana za zrakoplovstvo kod nas. 15.9.1970. osniva se u Laslovu Samostalna četa izviđača "Bratstvo i jedinstvo" Njen starješina bio je Stanko Stokanović, vođa čete Bocka Lajoš - Picika a instruktor čete Zdenko Popović Pop.

1980-ih u Osijeku djeluju slijedeće jedinice: O.I. "Bratstvo i jedinstvo", O.I. "Ivo Lola Ribar", O.I.P. "Mate Jerković", O.I.Z. "Franjo Kluz", S.Č. "Anka Butorac", O.I. "I. B. Mali" Čepin, S.Č.I. "Bratstvo i jedinstvo" Laslovo, S.Č.I. "Jurica Ribar" Tenja, S.Č. "Braća Guštin" Višnjevac, O.I. "Ljubimir Milinković" Bijelo Brdo, O.I. "Vladimir Nazor" Čepin.

 • 7. 6. 1983.g je osnovana Samostalna četa izviđača "Jurica Ribar" Tenja i broji 70 članova.
 • 1985. u Odredu izviđača porječana "Mate Jerković" osniva se 28. posada izviđača porječana "Boris Kidrič" kojoj je starješina Stjepan Sokol, a vođa Zdenko Popović Pop.
 • 16. 3. 1986. osnovan je Klub brđana "Javor" kao klub pri SIO Osijek.
 • 1987. u O.I.P. "Mate Jerković" osniva se 29. posada izviđača porječana "Dušan Čorković". Starješina je bio Zdenko Popović, a vođa Damir Jugović - Jugo.
 • 1987. OI"Franjo Kluz" broji 6 četa i 1 klub brđana s ukupno 339 članova.
 • 7. ČIZ "Jovan i Milena Radivojević" 42 člana
 • 8 ČIZ "XII proleterska" 55 članova
 • 9. ČIZ "Vitezovci" 52 člana
 • 10. ČIZ "Sara Bertić" 75 članova
 • 14 ČIZ "Ivan Goran Kovačić" 53 člana
 • 33. ČIZ "Veljko Vlahović" 33 člana
 • Klub brđana "Potez 25" 19 članova

1988. god se osniva drugi porječanski odred izviđača u Osijeku. To je O.I.P."DUŠAN VUKASOVIĆ DIOGEN". Starješina odreda bio je Zdenko Popović, načelnik Damir Jugović. Odred je postojao do početka domovinskog rata kada se rasformirao. Narednih godina izviđačka organizacija je jačala i u Osijeku je 1986. brojala više od 3000 članova, sve do rata u Hrvatskoj 1991.

Domovinski ratUredi

1991 osječki izviđači ponajprije iz O.I.Z. "Franjo Kluz" i O.I.P. "Dušan Vukasović Diogen" koji su djelovali u S.I.O. Osijek, još jednom organizirali u obrani domovine na sve moguće načine: od izobrazbe vojske, civilne zaštite, evakuacije do sudjelovanja na prvim bojišnicama. Mnogi izviđači su dali svoje živote za Domovinu. Veliki dio članova se pridružio Civilnoj zaštiti grada i Zboru narodne garde, a poslije hrvatskoj vojsci. Većina naše izviđačke opreme SIOO-a kompletna logistika za 300 tinjak osoba (šatori, kuhala, kreveti, čamci, kanui,...) je stavljena na raspolaganje Zboru narodne garde, a poslije Hrvatskoj vojsci na korištenje. Sva ta oprema je nestala u vihoru rata, a ostatak je uništen prilikom pogotka granate u krov ekonomata, a priroda tj. Kiša je učinila svoje. Neki od članova su izgubili život u Domovinskom ratu (Vladimir Miklavčić, Božidar Moher...).

Kronologija u nezavisnoj Hrvatskoj:

 • 2. 6. 1991. god. smijenjena je stara uprava SIH-a, izrađeni su novi programi i statut i prekinuti su svi odnosi sa Savezom izviđača Jugoslavije. Godine 1992. jedina izviđačka jedinica koja je bila registrirana u Savezu izviđača Hrvatske iz Osijeka do 30.4.1992 je O.I.Z. "Franjo Kluz" Osijek. (Bilten SIH-a broj 390, travanj 1992)
 • 1992. godine izviđači ponovno počinju raditi s djecom po školama, skloništima, mjesnim zajednicama, a prvi tečaj za predvodnike je održavan u prostorijama Filmoteke * 1-15.7.1992 a predavači su bili Dalibor Frečko-Frele i Zdenko Popović-Pop.
 • 7.11. 1992. godine osniva se Družina izviđača zrakoplovaca "Vulkan" kao prva družina izviđača u Osijeku nakon ratne '91.
 • 17. 2. 1993.godine se osniva Družina izviđača porječana "Culex", kao druga družina u Osijeku i prva družina porječana nakon ratne '91.
 • 1993. se osniva i Samostalna družina izviđača "Izviđač" Josipovac (prije SČI "Josipovac").
 • 22. 2. 1993 osniva se Odred izviđača "Drava"
 • 2. 6. 1993. godine osnovan je Odred izviđača "Quercus". Tijekom proljeća iste godine jedna grupa izviđača iz bivših odreda izviđača "Franjo Kluz", "VI Slavonski udarni korpus" i "Mate Jerković", a koji su nakon smirivanja ratnih djelovanja na području grada Osijeka oformila nove izviđačke družine, dala inicijativu za osnivanje inicijativnog odbora i formiranje odreda izviđača u duhu novih pravila i Statuta Saveza izviđača Hrvatske. Novo osnovani odred je sljednik bivšeg Saveza izviđača Općine Osijek te član Saveza izviđača Hrvatske. Prvi starješina je bio Boris Petekić, a načelnik Dalibor Frečko. Na skupštini je bilo nazočno 45 od 125 člana u tri družine: DIZ "Vulkan"(prije OIZ "Franjo Kluz"), DIP "Culex" (prije OIP "D. Vukasović") i DI "Izviđač" (prije SČI "Josipovac" te klub brđana (prije KB "Javor"). Osnivači su: Zorislav Babić, Zdenko Popović, Zlatko Nikšić, Mira Miklavčić, Senka Nikšić, Dubravka Čizmar, Boris Petekić, Helena Kristek, Milan Šola. Skupština je održana u prostorijama Studentskog Centra.
 • 19. 7. 1993. god. SIH je ponovno primljen u WOSM kao jedna od prvih organizacija Hrvatske koje su ušle u neku od međunarodnih organizacija. WOSM (Svjetski skautski pokret), u kojemu nismo bili od davne 1938. godine.
 • 19. 9. 1993 se osniva Družina izviđača zrakoplovaca "Zeppelin" Osijek pod OI "Quercus"
 • 1994. godine Odred broji 106 članova u tri družine: DIZ "Vulkan", DIP "Culex" i DIZ "Zeppelin". Starješina odreda je Zdenko Popović, a načelnik Igor Miklavčić.
 • 10. 12. 1994 godine je 2 godišnja skupština odreda. Odred broji 208 članova u tri družine: DIZ "Vulkan", DIP "Culex" i DIZ "Zeppelin". Skupština je održana u OŠ Mladost na Sjenjaku u Osijeku.
 • 18.5.1995 godine je osnivanje S.D.I. "Mursa" Osijek koja je djelovala u SIH-u do 2002.
 • 28. 10 1995 godine je 3 godišnja skupština odreda. Odred broji 106 članova, a 65 nazočno. Starješina Zorislav Babić, načelnik Zlatko Nikšić.
 • 21. 12. 1995. godine je Odred izviđača "Quercus" Osijek upisan u Registar društvenih organizacija (redni broj 5, knjiga VIII), na adresi Crkvena 95b, Osijek. Odred provodi humanitarne i logističke potpore Odsjeku za Skrb HV, Osijek, vodeći djecu na logorovanja, prvenstveno u Odmaralište Vrsar, organizira i sudjeluje u aktivnostima "Clean Up The World", "Utrka za Mir" Bizovac, Osijek, Jedna Knjiga za Vukovar, Betlehemsko Svjetlo.
 • 1996. Samostalna družina izviđača "Amicus Naselje prijateljstva" - Čepin
 • 10. 6. 1997. Odred izviđača "Quercus" (sada Udruga izviđača "Slavonski hrast") je primio povodom Dana Državnosti "POVELJU ZAHVALNOSTI OSJEČKO - BARANJSKE ŽUPANIJE" za predano i požrtvovano djelovanje u zaštiti i spašavanju, te zbrinjavanju ratom ugroženog stanovništva i otklanjanju posljedica ratnog djelovanja na području županije!
 • 20. 12. 1997. godine Odred izviđača "Quercus" Osijek mijenja ime zbog novog pravilnika o udrugama u Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek ili na engleskom jeziku The Scout Group "Quercus". Skupština je održana u prostorijama Gradnje.

Današnji izviđačiUredi

Kao što smo rekli izviđači su članovi izviđačkog pokreta, te tako u Osijeku trenutno djeluje samo Udruga izviđača "Slavonski hrast.

Slične udruge građanaUredi

Od sličnih udruga koje provode program izviđačkog pokreta, ali ne izvršavaju obaveze prema krovnoj organizaciji izviđačkog pokreta (Saveza izviđača hrvatske):

 • od 1999. - Ruža Otajstvena
 • od 1999. - Odred izviđača "Drava" Osijek
 • od 2001. - Klub izviđača "Javor" Osijek
 • od 1994. - Royal Rangers - kršćanski izvidnici Hrvatske - Osijek
 • od 2008. - KID's

IzvoriUredi