Oski

(Preusmjereno sa stranice Osci)

Oski (latinski: Osci) ili Oskanci (također pooznati kao Opici, Opsci[1], Obsci, Oscans ili Opicans) su bili italsko pleme u Južnoj Italiji koje je nastanjivalo sjevernu Kampaniju prije nego što se trajno naselilo u oblasti na granici Lacijuma i Kampanije. Tada su se za vlast nad Kampanijom borili s Etrurcima.

Plemena Italijanskog poluotoka početkom Željeznog doba:
  Liguri
  Veneti
  Piceni
  Latini
  Osci
  Grci

Antih, koji se smatra glavnim Tukididovim izvorom za historiju zapadnih područja, kasnije je to pleme identificirao kao Ausonce (Aurunci) koje su osvojili i širom Kampanije i drugdje raselili Samniti. Oskansko je ime preživjelo zbog jezika kojim su govorili i koji se nazivao oskanski.

Sukob i pokoravanje uredi

Na početku 5. vijeka pne. Oski su se borili s Rimljanima za Ager Pomptinus, područje u Lacijumu između Albanskih brda iu obale Tirenskog mora. Oski su bili zemljoradnici, pa je to područje - s plodnim tlom - bilo od izuzetne važnosti za Oske. Oni su u tom sukobu, međutim, poraženi od Rimljana. Kasnije su ih pokorili Samniti, ratnički narod koji je također govorio oskanski jezik..

Za vrijeme prvog samnitskog rata (343-341. pne.), Rim je osvojio Sjevernu Kampaniju. Prema Liviju su Oski bili urocima tog rata. On je započeo nakon što su Samniti bez povoda napali Sidicine (oskanski kanton u Sjkevernoj Kampaniji), na što su Sidicini pobjegli u druge dijelove Kampanije, gdje su ih Saminiti gonili, pa se na kraju Kampanija obratila Rimljanima za pomoć, koji su rat iskoristili kao priliku da ih stave pod svoju vlast.

Izvori uredi

  1. od boginje plodnosti Ops
  • Cancik, Hubert, and Helmuth Schneider, ur. (2003). „Oscans”. Brill's New Pauly Encyclopedia of the Ancient World. II. Leiden: Brill Academic Publisher. ISBN 90-0412259-1. 
  • Caspari, M.O.B. (1911), The Etruscans and the Sicilian Expedition of 414-413 B.C., pp. 113–115 .
  • Hornblower, Simon; Spawforth, Anthony, ur. (2003), Oxford Classical Dictionary (Revised) (3rd izd.), Oxford: Oxford University Press, ISBN 0-19-866172-X .
  • Livy (1990), „History of Rome”, Lewis, Naphtali; Reinhold, Meyer, Roman Civilization: The Republic and the Augustan Age, I (3rd izd.), New York: Columbia University Press, pp. 81–85, ISBN 0-231-07131-0