Umbri

(Preusmjereno sa stranice Umbrijci)

Umbri su italski narod po kome je ime dobila Umbrija, oblast u koja se u drevno doba prostirala od rijeka Tiber i Nar do jadranske obale. Umbrijski jezik je pripadao oskansko-umbrijskog grupi jezika, srodnoj latinskom. Umbri su između 9. i 4. vijeka pne. gradili naselja gradskog tipa, u čijim su ruševinama arheolozi pronašli tragove trgovine s Etrurcima i Grcima.

Etničke grupe u antičkoj Italiji.
  Liguri
  Veneti
  Umbri
  Latini
  Oski
  Grci

Plinije Stariji je Umbre nazvao najstarijim narodom Italije.

Rimljani su u kontakt s Umbrima došli 310. pne. Nakon toga su počeli osnivati kolonije na umbrijskim teritorijama, koje su potpuno osvojili oko 260. pne. Umbri su postepeno dobili rimsko građanstvo te su se asimilirali u Rimljane, iako ih je dio sudjelovao u Savezničkom ratu.

Izvori uredi

  • Bradley, Guy. “Ancient Umbria. State, culture, and identity in central Italy from the Iron Age to the Augustan era.” Oxford: Oxford University Press, 2000.
  • Buck, Carl Darling. “A Grammar of Oscan and Umbrian.” Boston: Ginn and Company Publishers, 1904.
  • Domenico, Roy P. Regions of Italy: A Reference Guide to History and Culture. Greenwood Publishing Group, 2001. pp. 367-371.
  • Pliny."Natural History with an English translation in ten volumes by H. Rackham." Cambridge: Harvard University Press, 1961.
  • Poultney, James Wilson. “The Bronze Tables of Iguvium.” American Philological Association, Number XVIII. 1959.