Tukidid

Disambig.svg Za ostala značenja, v. Tukidid (razvrstavanje).

Tukidid (grč. Θουκυδίδης; oko 460. pne. - oko 395. pne.) bio je starogrčki povjesničar koji je opisao Peloponeski rat.

Θουκυδίδης

Tukidid je i sam sudjelovao u ratu kao jedan od atenskih vojskovođa, ali su ga Atenjani ubrzo prognali. Zatim se skrasio na jednom otoku i tamo napisao svoje djelo „Povijest Peloponeskog rata”.

StilUredi

Za razliku od Tukidida, poznati je povjesničar Herodot prisan, povjerava se čitatelju, prepričava mitove, bajke i sumnjive anegdote. Tukidid nema ništa od toga. Njegov stil je štur, ponekad i monoton, a jedini su književni ukras povremeni govori sudionika rata kroz koje autor iznosi svoja razmišljanja o ratovanju. Zašto je onda Tukidid tako slavan? Dva su razloga.

Prvo, Tukidid je pouzdan. Ništa ne izmišlja, traži pouzdana svjedočanstva i strogo slaže događaje po godinama. To je suprotnost Herodotu, kojeg dugo vremena nisu zvali samo "otac povijesti", nego i "otac laži". Mogli bismo reći da je Tukidid prvi povijesni znanstvenik.

Drugo, Tukidid razmišlja o uzrocima događaja. Dok Herodot objašnjava sve ratove po načelu akcija-reakcija, Tukidid zaključuje da je do Peloponeskog rata došlo zbog ambicija Atene da postane svjetsko carstvo. Tako je začeo težnju povijesne znanosti da traži dublja kretanja iza kaosa povijesti.

CitatiUredi

  • Grad su ljudi, a ne njegove zidine.
  • Jaki čine ono što mogu, a slabi trpe ono što moraju.
  • Glavni je princip ljudske prirode taj da preziremo one koji se prema nama dobro odnose, a naginjemo onima koji nam ne čine ustupke.
  • Moje djelo nije stvoreno da bi zadovoljilo publiku, nego da bi vječno trajalo.
  • Tajna sreće jest sloboda. Tajna slobode jest hrabrost.

DjelaUredi