Ornithomimus ("oponašatelj ptica") je vrsta dinosaura iz porodice Ornithomimidae. Živio je na zapadu SAD-a i Kanade tijekom kasne krede.

Ornithomimus
Ornithomimus edmontonicus
Status zaštite
fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Ornithomimidae
Rod: Ornithomimus
Marsh, 1890.
Sinonimi

Opis uredi

Ovaj dinosaur je bi tipičan ornitomimosaur. Bio je dug 3,5 m, visok 2,1 m i vrlo sličan noju. Težio je 100 do 150 kg. Imao je duge i vitke noge. Tijelo mu je bilo kompaktno. Na malenoj glavi je imao velike oči postavljene sa strane i bezubi kljun. Vrat je bio dug, pokretljiv i savijen kao slovo "S". Mozak mu je bio prilično velik. Što se tiče svega ostaloga, Ornithomimus je bio dinosaur: njegov nepokretljivi mesnati rep je činio više od polovice njegove dužine; umjesto krila imao je duge, tanke i pokretljive ruke sa tri prsta sa pandžama. One su toliko sličile rukama ljenjivca da su navele Henryja Fairfielda Osborna na pomisao da je njima držao grane dok se hranio.

Vjerojatno se hranio biljkama, a možda i kukcima i malenim gmazovima. Kada bi ga napao mesožder, mogao se braniti svojim oštrim pandžama. Međutim, najbolja odbrana mu je bila bijeg: Ornithomimus je mogao trčati brzo kao konj.

U popularnoj kulturi uredi

Ornithomimus je igrao istaknutu ulogu u televizijskoj seriji Prehistoric Park (Prethistorijski park), gdje su bili prikazani u svakoj epizodi. Prikazali su ih kao grupu životinja čiji mladunci imaju paperje i kojima ono što prvo ugledaju kada se izlegnu ostane u pamćenju. Prikazani su i kao životinje čija je ishrana sličnija ishrani patki nego nojeva (što se bazira na jednoj hipotezi[1]) koja kaže da su se ornitomimidi hranili filtriranjem.[2] Ornithomimus se također pojavio u brojnim filmovima poput Fantasia (1940.), The Valley of Gwangi (1969.), Planet of Dinosaurs (1978.) i u filmu T-Rex: Back to the Cretaceous (1998.).

Drugi projketi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Ornithomimus
 Wikivrste imaju podatke o: Ornithomimusu

Izvori uredi

  1. Barrett, P. M. (2005). "The diet of ostrich dinosaurs (Theropoda: Ornithomimosauria)." Palaeontology, 48: 347-358.
  2. Norell, M. A., Makovicky, P., and Currie, P. J. (2001). "The beaks of ostrich dinosaurs." Nature, 412: 873-874.