The Valley of Gwangi

The Valley of Gwangi
Režija Jim O'Connolly
Producent Charles H. Schneer
Ray Harryhausen
Scenario William Bast
Julian More
Uloge James Franciscus
Gila Golan
Muzika Jerome Moross
Fotografija Erwin Hillier
Montaža Henry Richardson
Selwyn Petterson
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
17. jul 1969 (1969-07-17) (Japan)
Trajanje 96 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
The Valley of Gwangi na Internet Movie Database

Gwangijeva dolina (eng. The Valley of Gwangi) je američki film fantastike iz 1969. To je jedan od filmova čije je efekte odradio legendarni Ray Harryhausen.

Filmska ekipaUredi

Režija: Jim O'Connolly

Glume: James Franciscus (Tuck Kirby), Gila Golan (T. J. Breckenridge), Richard Carlson (Connors) i drugi.

RadnjaUredi

Meksiko na pragu 20. stoljeća. T. J. Breckenridge je mlada djevojka koja radi u zabavnom showu nalik na cirkus kojemu ne ide najbolje. Njen bivši dečko, Tuck Kriby, ju nagovara da napusti taj posao, no ona ima jednu novu atrakciju s kojom se nada privuči publiku - malenog konja koji bi zapravo trebao biti već odavno izumrla vrsta i koji potječe od tajnovite zabranjene doline. No cigani smatraju da bi se konj trebao vratiti natrag u dolinu ili će grad zateči prokletstvo. Britanski paleontolog Horace Bromley oslobodi konja te ga slijedi do zabranjene doline u koju uđe sa T. J., Tuckom i još nekolicinom kauboja. Tamo naiđu na mjesto živih dinosaura, među kojima je najstrašniji Alosuar kojeg nazovu Gwangi. Njega uspiju zarobiti i odvesti u grad...

ZanimljivostiUredi

  • Willis O'Brien, tvorac specijalnih efekata na filmu King Kong iz 1933., imao je ideju za film o kaubojima i dinosaurima još 1942., no tek je 1969. projekt konačno realiziran ovim filmom.
  • "Gwangijeva dolina" objavljena je 2003. na DVD-u u Hrvatskoj zajedno sa filmom "The Beast from 20.000 Fathoms".

KritkaUredi

Od svih filmova na čijim je specijalnim efektima radio slavni Ray Harryhausen, "Gwangijeva dolina" smatra se jednim od najslabijih zbog traljavo obrađene priče koja kao da je ispala iz nekog B-filma, bezvoljne režije i scenarija koji kao da ni ne postoje, dosadnim likovima i nelogičnim situacijama, gdje su efekti proglašeni najboljim dijelom. Ipak, neki su hvalili film zbog zanimljivog pustolovnog ugođaja (scene u kojima kauboji sa lasom hvataju dinosaure, borba Alosaura i slona u areni), neobične sinteze westerna i fantastike te nostalgičnog šarma. Tako je kritičar Luke Y. Thompson hvalio film u svojoj recenziji: "Kauboji i dinosauri! Šteta što navijamo za dinosaure, a kauboji pobijede", kao i John Beifuss: "Kako obožavatelj dinosaura svake dobi ne bi volio Gwnagija, u kojem se Allosaur iz naslova u jednoj sceni pojavi u javnosti?" Nezadovoljni Mark Bourne pak je prigovarao: "To puno govori o produkciji i Harryhausenovoj vještini kada shvatimo da Gwangi, glasni dinosaur stvoren uz pomoč modela za marionete, djeluje uvjerljivije nego li živi likovi na platnu".

Vanjske povezniceUredi