Orange, Francuska

Rimski teatar i okolne građevine, uključujući Slavoluk u Orangeu
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
TrBogen Orange.jpg
 Francuska (Evropa i Sjeverna Amerika)
Registriran: 1981 (5. zasjedanje)
Vrsta: kulturni
Mjerilo: iii, vi
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Orange (Provansalski okcitanski: Aurenja u klasičnom ili Aurenjo u mistralskom obliku) je grad i općina (commune) u jugoistočnoj Francuskoj, koji administrativno pripada departmanu Vaucluse u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. Nalazi se oko 21 km north of Avignon, i poznat je kao najtopliji grad u Francuskoj po godišnjem prosjeku temperature. U njemu je glavna grana ekonomije poljoprivreda, i često se pogrešno navodi da od njegovog imena potiču riječi za naranču u mnogim evropskim jezicima [1].

Izvedba opere Madame Butterfly u Oranegu 9. jul 2007.

Također je poznat po izuzetno dugoj i bogatoj historiji vezanoj uz neke od najvažnijih događaja u historiji Evropi. Nastao je kao galsko naselje pod imenom Arausio. i kod njega se 105. pne. vodila velika bitka između Rimljana na jednoj i Cimbra i Teutona na drugoj strani. Nakon galskih ratova Rimljani su 35. pne. su na mjestu nekadašnjeg galskog naselja podigli vlastitu koloniju, koja se razvila u važan grad. Antički izvori su ga opisivali kao izgledom istovjetan Rimu, osim u veličini građevina; mnoge od rimskih građevina su sačuvane do današnjeg dana. Kasnije je Orange dobio važnu ulogu i za historiju kršćanstva s obzirom da su u njemu održani Sabori u Orangeu. Od 12. vijeka je grad postao sjedište Kneževine Orange, koja je bila dio Svetog Rimskog Carstva. Njeni vladari, koji su nosili titulu Princ od Orangea su postali jednim od osnivača dinastije Oranje-Nassau, čiji predstavnici dan-danas vladaju Nizozemskom. Sam grad je 1713. Utrechtskim mirom pripojen Francuskoj. Godine 1869. je u njemu obnovljen Rimski teatar gdje se odvijaju muzički festivali. U njemu je također sjedište 1. oklopne konjičke pukovnije francuske Legije stranaca.

Na čelu grada je desničarski političar Jacques Bompard, izabran 1995. kao kandidat Nacionalnog fronta.

Gradovi-pobratimiUredi

Orange je zbratimljen sa sljedećim gradovima:

Također pripada Udruženju Narančastih (Orange) gradova, zajedno sa:

IzvoriUredi

Napomene
  1. Pravi izvor je sanskritska riječ nāraṅgaḥ.
  2. „Jarosław Official website - Partner Cities”.  (in poljski) © 2008 Urząd Miasta Jarosław. Ul. Rynek 1, 37-500 Jarosław. http://www.jaroslaw.pl/miasta-partnerskie. Pristupljeno 23. X 2008.. 

Eksterni linkoviUredi