Operacija Bagration

Operacija Bagration je bila glavni napad sovjetskih snaga protiv nacista u Bjelorusiji, što je rezultiralo uništenjem njemačke grupe armija Centar i jednim od najvećih poraza za Wehrmacht tokom Drugog svjetskog rata.

Operacija Bagration
Segment Drugi svjetski rat

Istočni fronz za vrijeme Operacije Bagration, koja je obojena ljubičasto.
Datum 22. lipnja 1944. - 19. kolovoza 1944.
Lokacija Bjeloruska SSR, SSSR
Ishod Sovjetska pobjeda
Sukobljene strane
Sile Osovine
(Predvođene Njemačkom)
 Sovjetski Savez
Komandanti i vođe
Njemačka Ernst Busch
Njemačka Walther Model
Njemačka Ferdinand Schorner
Sovjetski Savez Konstantin Rokosovski
Sovjetski Savez Georgij Žukov
Sovjetski Savez Aleksandar Vasiljevski
Snage
800.000 1.700.000
Žrtve i gubici
178.507 765.815

Pozadina

uredi

Grupa armija Centar je ranije pokazala kao tvrd orah zbog Žukovljevog poraza u operaciji Mars. Ali u lipnju 1944., usprkos skraćivanju svog fronta, ona je bila ugrožena nakon sloma grupe armija Jug u bitkama kod Kurska, oslobođenja Kijeva i oslobođenja Krima u kasno ljeto i zatim u jesen i zimu 1943.-44.

Operacija Bagration, u kombinaciji sa obližnjom operacijom Lavov-Sandomierz pokrenutom par tjedana kasnije u Ukrajini, je omogućila Sovjetskom Savezu da povrati praktično sve teritorije u granicama iz 1941., da napreduje u teritoriju Njemačke u Istočnoj Pruskoj i da dođe do predgrađa Varšave nakon stjecanja kontrole nad dijelom Poljske istočno od rijeke Visle.

Bitka je bila opisana kao trijumf sovjetske teorije ”operacijske umjetnosti”, jer su kompletna koordinacija svih kretanja na frontu i signalno kretanje da se prevari neprijatelj bili od ključnog značaja za napad. Usprkos velikom broju uključenih trupa, sovjetski zapovjednici su doveli protivničke zapovjednike u zabunu oko pravca napada, sve dok već nije bilo prekasno za Nijemce da se izvuku.

Bitka

uredi

Napad je počeo ujutro 22. lipnja 1944., tri godine nakon njemačkog napada na Sovjetski Savez. Ipak, njemačka Vrhovna komanda je očekivala napad na grupu armija Jug, koja je već bila značajno oslabljena i istjerana iz većine Ukrajine i zato je primala naoružanje odvojene od grupe armija Centar neposredno prije napada.

 
Pravci djelovanja tijekom operacije Bagration

Operacija Bagration je uključivala preko 2,3 milijuna sovjetskih vojnika raspoređenih u 200 divizija i velike formacije sa skoro 6.000 tenkova i teške artiljerije protiv 34 njemačke divizije u grupi armija Centar. Poraz je za Nijemce rezultirao smrću ili zarobljeništvom skoro 350.000 njemačkih trupa.

Obližnja operacija Lavov-Sandomierz je pokrenuta 17. srpnja 1944. i brzo je istjerala njemačke snage iz Ukrajine. Brz napredak te ofenzive je doveo sovjetske snage pred vrata Varšave krajem srpnja. Operacija Bagration je također odsjekla njemačke jedinice grupe armija Sjever. Prekid izazvan ovim operacijama je pomogao da Sovjetski Savez napreduje u Balkan u kolovozu 1944.

Operacija je zaustavljena jer je sovjetskim linijama prijetila opasnost od prevelikog širenja. Ipak, kontroverze još uvijek bjesne oko odluke sovjetskih snaga da ponude ograničenu (i kasnu) pomoć Poljskoj Domovinskoj armiji u Varšavskom ustanku koji je započeo kada su sovjetske snage stigle do predgrađa grada.

Doprinos njemačkom porazu je bio prebacivanje jedinica kao odgovor na iskrcavanje u Normandiji dva tjedna ranije. Četvrta sovjetska fronta (grupe armija) koja je brojala preko 120 divizija razbila je tanku njemačku liniju. Sovjeti su uspjeli ostvariti odnos deset prema jedan u tenkovima i sedam prema jedan u avionima u odnosu na neprijatelja. U trenutku napada, brojčana i kvalitativna prednost Sovjeta je bila očigledna. Nijemci su bili smrvljeni.

Prijestolnica Bjelorusije, Minsk, je oslobođen 3. srpnja i pritom je zarobljeno 50.000 Nijemaca. Deset dana kasnije, Crvena armija je stigla do predratne granice s Poljskom. Uništenje grupe armija Centar je stajalo Nijemce 2.000 tenkova i 57.000 ostalih vozila. Njemački gubici su procijenjeni na 300.000 mrtvih, 250.000 ranjenih i oko 120.000 zarobljenih, ukupno oko 670.000. Sovjetski gubici su bili 60.000 mrtvih, 110.000 ranjenih i oko 8.000 nestalih, uz izgubljenih 2.957 tenkova, 2.447 artiljerijskih oruđa i 822 aviona.

Posljedice

uredi

U usporedebi s ostalim bitkama, ovo je bila daleko najveća sovjetska pobjeda u brojčanom smislu, zadajući četiri puta više gubitaka Nijemcima i oslobađajući velike količine sovjetskog teritorija u roku od 2 mjeseca. Ona je bila jedna od svega nekoliko većih bitaka između sila Osovina i Sovjetskog Saveza u kojoj su Nijemci izgubili više vojnika od Sovjeta.

Njemačka vojska se nikad nije oporavila od materijalnih i ljudskih gubitaka zadobijenih tijekom ovog vremena, izgubivši oko četvrtinu svojih ljudi na Istočnom frontu, slično postotku gubitaka kao i kod Staljingrada.

Operacija je dobila ime po generalu Petru Bagrationu, koji je poginuo u Borodinskoj bici.