Okrugli Vrh (mađarski Kerekhegy) naselje u općini Sveti Juraj na Bregu, Međimurska županija. Smješten u mikroregiji Gornje Međimurje. Površina Okruglog Vrha je 3,28 km2. Graniči sa općinama Nedelišće i Gornji Mihaljevec.

Okrugli Vrh
Okrugli Vrh na mapi Hrvatske
Okrugli Vrh
Okrugli Vrh
Okrugli Vrh na karti Hrvatske
Regija Međimurje
Županija Međimurska županija
Općina/Grad Sveti Juraj na Bregu
Mikroregija Gornje Međimurje
Najbliži (veći) grad Čakovec
Površina 3,28 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 46.434 N
 - z. d. 16.369 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 396
 - Gustoća 120,73 st./km²
 - Broj domaćinstava cca. 140
Pošta 40311 Lopatinec
Pozivni broj +385(0)40
Autooznaka ČK

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje ima 396 stanovnika (oko 140 domaćinstva).

Kultura uredi

U Okruglom Vrhu ima vrlo puno specifičnosti, dugo se održala kultura specifična za ovaj kraj. Pošto su se u Okrugli Vrh oduvijek doseljavali ljudi iz Donjeg i Gornjeg Međimurja, to je ovom malom selu dalo poseban status. Došlo je do razmjene odjevnih predmeta, narodnih običaja, pjesme, kombinirianja plesova, ali i izmišljanja svojih vlastitih plesova i dijelova odjevnih predmeta.

Tako se i kombinirala blagdanska nošnja Okruglog Vrha, koja nalikuje i na nošnju Donjeg Međimurja i Gornjeg Međimurja, ali ima i svoje vlastite karakteristike.

Narodna nošnja uredi

Nošnja se sastoji od poculjice (koja se nalazi na glavi) sa maramom ili bez marame (robec prlevanec), košulja (na rukavima ima navezane sitne ružice koje se kombiniraju sa tibetnom maramom), na košulji se nalazi tibet (marama koja se nosila samo na veće blagdane), sedam potsuknja (cpodnjice), glavna suknja (foldanjka), pregača (fortuf), bijele čarape (štomfi), i na nogama smeđe ili crne čizme (šolci, čižme). Nošnja na slikama je originalna: marama je stara oko 120 godina, potsuknje oko 100 do 120 g odina, tibet 120 godina, glavna suknja čak oko 120 godina, čizme 60 godina, a pregača je iz 1888. godine.


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Okrugli Vrh treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.