Novosadski atletski klub

NAK (Novosadski atletski klub; ćirilicom: HAK, Hoвocaдcки aтлeтcки клуб, mađarski UAC, Újvidéki Atlétikai Club) bio je sportski i fudbalski klub iz Novog Sada. Klupska boja bila je žuta.

NAK / UAC
Novosadski atletski klub /
Újvidéki Atlétikai Club
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga Prvenstvo Jugoslavije
Osnivanje 1910.
Stadion vlastito igralište s tribinama
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Historijat uredi

Osnovan je 1910. godine dok je Novi Sad bio u sastavu Kraljevine Ugarske u Austro-Ugarskoj. Okupljao je sportiste mađarske nacionalnosti, za razliku od drugih gradskih klubova: Vojvodine, koja je okupljala Srbe i Makabija, koji je okupljao Jevreje.

Klub je sagradio igralište s tribinama, na kojem se otada igrao i fudbal. Do kraja svog postojanja bio je jedan od najmasovnijih sportskih organizacija u Novom Sadu. Od 1928. djelovala je i teniska sekcija, za koju su izgrađena dva igrališta[1].

Takmičenja uredi

Nakon Prvog svjetskog rata Novi Sad je ušao u sastav Kraljevine SHS. NAK je igrao u nižim razredima jugoslovenskog fudbala, kao što je Novosadska liga. Godine 1929. prvi put je igrao kvalifikacije za Prvu ligu. Ispao je od gradskog rivala Vojvodine. U sezonama što su uslijedile, NAK je igrao u novosadskim zonskim takmičenjima sve dok 1935. konačno nije uspio ući u najviši razred, ujedno jedini put kad se je NAK takmičio u najvišem razredu jugoslovenskog fudbala, Prvenstvu Jugoslavije u fudbalu 1935/36.

Prvenstvo Jugoslavije 1935/36. uredi

Prvenstvo se igralo po kup-sistemu, a NAK je postigao odlične rezultate. Pobijedio je ŽAK-a iz Velike Kikinde u osmini finala (4:0 kod kuće i 3:3 na gostovanju), osječku "Slaviju" u četvrtfinalu s 4:0 i 2:0, a zaustavila ga je sarajevska "Slavija" u polufinalu, nakon što je iznenađujuće porazila NAK-a u Novom Sadu s 1:3, a na gostovanju je NAK ostao neporažen jer je bilo 1:1.[2]

Gašanje kluba uredi

Nakon Aprilskog rata 1941. godine i pripajanja tog dijela Vojvodine Mađarskoj, klub se takmičio u mađarskom prvenstvu. Zbog toga su nove jugoslovenske vlasti 1945. ugasile klub.[3]

Poznati igrači uredi

Izvori uredi

  1. Enciklopedija fizičke kulture
  2. Yugoslav First League Tablice i rezultati na RSSSF-u.
  3. NAK Internetske stranice FK "Vojvodine".