Norton Priory je arheološko nalazište u Nortonu, četvrti grada Runcorn u engleskoj grofovoji Cheshire. Na njemu se nalaze ostaci nekoliko objekata - opatijskog kompleksa koji je postojao od 12. do 16. vijeka, kao i gospodske kuće iz 18. vijeka - kao i muzej. Ruševine su pod zaštitom države te se smatraju jednim od najvažnijih monastičkih spomenika u Cheshireu.

Nastao je kao augustinski samostan u 12. vijeku, koji je 1391. uzvišen u status opatije. Ona je 1536. zatvorena za vrijeme raspuštanja samostana. Devet godina kasnije je preostale građevuine otkupio Sir Richard Brooke i od njih napravio tudorsku kuću. U 18. vijeku je ona zamijenjena džordžijanskom kućom. Nju je porodica Brooke napustila 1921. godine, te je djelomično srušena 1928. Godine 1966. je zemljište preuzela zaklada u svrhu javnog korištenja.

Iskopavanja su otpočela 1971. godine, i predstavljaju najveći arheološki pothvat na ostacima jednog evropskog samostana. Njima su razotkriveni temelji i donji zidovi samostanskih zgrada i opatijske crkve. Oni uključuju normanska vrata; posebno izrezbarenu arkadu, podni mozaik, ostatke peći za izradu opeka i zvona, te statuu sv. Kristofera.

Nalazište je otvoreno za javnost 1970-ih. Godine 1984. je dodan zasebni vrt koji je također otvoren za javnost. Na njemu se održavaju izložbe i druge javne manifestacije.

Vanjske veze uredi