Nogometno središte Našice

Razvojem nogometnih klubova na području tadašnje općine Našice i okolice došlo je i do potrebe osnivanja Nogometnog središta. Tako je 1961. godine osnovan Nogometni podsavez u Našicama, a 1975. godine formiran je Nogometni savez općine Našice. Na tim temeljima je 1996. godine ustrojeno Nogometno središte Našice koje je sastavni dio Županijskog nogometnog saveza osječko-baranjska županija i Hrvatskog nogometnog saveza. Uz navedeno, Nogometno središte Našice je i član Športske zajednice Grada Našica. Kao što je već rečeno, razvojem nogometa i osnivanjem klubova došlo je do potrebe za osnivanjem našičkog nogometnog središta. Do tada su klubovi svoje igrače morali registrirati i ostale administrativne klupske poslove obavljati u Osijeku, što su i činili pojedinačno ili skupno. Iako su se klubovi osnivali u prvoj polovici i sredinom 20. stoljeća, većina klubova nije bila uključena u prvenstvena i ostala službena natjecanja, već su utakmice odigravali povremeno ( prijateljske i revijalne utakmice ). Poslije Drugog svjetskog rata, nakon osnivanja većeg broja klubova, sve više njih se uključivalo i u službena natjecanja.

Nogometno središte NašiceUredi

Nogometno središte Našice okuplja nogometne klubove s područja grada Našica ( 12 klubova ) i pet općina - Đurđenovac ( 6 klubova ), Feričanci ( 1 klub ), Koška ( 2 kluba ), D.Motičina ( 2 kluba ) i Podgorač ( 5 klubova ). Dakle, u sastavu Nogometnog središta Našice djeluje 28 klubova koji su sa svojih 47 natjecateljskih ekipa uključeni u natjecanja koja su pod ingerencijom Nogometnog središta Našice, a 13 natjecateljskih ekipa još sudjeluje u višim rangovima natjecanja budući da se pet naših klubova ( NK NAŠK, NK FEŠK, NK Vihor, NK Croatia, MNK Našice ) natječe u ligama koji su pod nadležnošću Hrvatskog nogometnog saveza, Središta Osijek i Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije. Natjecanja pod okriljem Nogometnog središta Našice su slijedeća:

Natjecanjima LNS Našice i Liga mladeži rukovode tijela izabrana od strane Izvršnog odbora te zajedno sa tijelima 2. ŽNL Našice koja su verificirana od strane Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije. U sklopu Nogometnog središta Našice djeluju još Zbor nogometnih sudaca Našice i Zbor nogometnih trenera NS Našice. Nogometno središte Našice organizira i Kup natjecanje uz sudjelovanje svih klubova a pobjednik kupa sudjeluje u kup natjecanju Županijskog nogometnog središta Osječko-baranjske županije.

OstaloUredi

Nogometno središte Našice, po uzoru na HNS, u kojem su umreženi klubovi prvog do trećeg stupnja natjecanja, prvo je u Hrvatskoj koje je u nižim ligama provelo umrežavanje svih svojih klubova putem interneta te vođenje sustava natjecanja prema službenom HNS-ovom sustavu COMET.

Popis klubova, liga i godina osnivanjaUredi

  • Sezona 2013/14.

3. HNL - istok

Međužupanijska liga Osijek- Vinkovci

1. ŽNL Osječko-baranjska

2.ŽNL Našice

Liga NS Našice

Klub u stanju mirovanja

2.Hrvatska malonogometna liga - istok

Ženski nogometni klubovi u stanju mirovanja

IzvorUredi

Vanjske povezniceUredi