Jelisavac (slovački Jelisavec [ˈjelisaʋet͡s]), naselje u Hrvatskoj, regiji Slavonija u Osječko-baranjskoj županiji i pripada gradu Našice.

Jelisavac
Jelisavac na karti Hrvatske
Jelisavac
Jelisavac
Jelisavac na karti Hrvatske
Županija Zastava Osječko-baranjske županije.png Osječko-baranjska županija
Općina/Grad Našice
Površina 22,46 km²
Nadmorska visina 104 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.5292 N
 - z. d. 18.1560 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 1344[1]
 - Gustoća 58,81 st./km²
 - Broj domaćinstava 428[2]
Pošta 31500 Našice
Pozivni broj +385 (0)31 605
Autooznaka NA (Našice)

Zemljopisni položajUredi

Nalazi se uz državnu cestu D2 (Podravsku magistralu), uz željezničku prugu OsijekNašice te 7 km sjeveroistočno od Našica i 43 km zapadno od Osijeka. Istočno od mjesta Jelisavac nalazi se Breznica Našička, jugozapadno Markovac Našički i Našice, zapadno Velimirovac, južno Vukojevci ta sjeverno Lađanska. Selo se nalazi u nizini istočnohrvatske ravnice. Jelisavac se nalazi na 104 metara nadmorske visine. Pripadajući poštanski broj je 31500 Našice , telefonski pozivni 031 i registarska pločica vozila NA (Našice). Površina katastarske jedinice naselja Jelisavac je 22,46 km×102 a pripada katastarskoj općini Breznica Našička.

CrkvaUredi

U selu je rimokatolička crkva Svete Elizabete koja pripada rimokatoličkoj župi Našice 2. Sv. Marka Evanđelista sa sjedištem u Markovcu Našičkom i našičkom dekanatu Požeške biskupije. Crkveni god ili kirvaj slavi se 8. srpnja.

StanovništvoUredi

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Od 1890. iskazuje se kao dio naselja, a od 1931. kao naselje. U 1991. ovom naselju pripojen je nenaseljeni dio područja iz naselja Vukojevci.

PovijestUredi

Krajem 19. stoljeća a na poziv grofa Pejačevića selo naseljavaju prvi stanovnici koji dolaze iz sjeverne Slovačke okrug Trenčin. Uz Jelisavac tada je naseljen i Markovac Našički također Slovacima koji su grofu bili potrebni za krčenje šuma i za stvaranje novih poljoprivrednih zemljišta pošto u to doba među domicilnim stanovništvom nije bilo stanovništva naviknutog na ovu vrstu posla. Zanimljivo da je ime sela Jelisavac trebalo dobiti selo Velimirovac, po grofici Jelisaveti Pejačević ali grofica nije pristala pošto su Velimirovac nešto prije oko 1850. naselili protestanti njemačke nacionalnosti pa je selo Velimirovac dobili ime po grofu Velimiru Pejačeviću. Nijemci koji su također došli na poziv grofa Pejačevića a isto radi krčenja šuma, uz Velimirovac naselili su i susjednu Našičku Breznicu. Breznicu je naselilo njemačko stanovništvo katoličke vjere. Uz slovačke obitelji u Jelisavac je došlo i desetak obitelji poljske[4] nacionalnosti iz mjesta Živjeca i Soli iz Galicije u današnjoj južnoj Poljskoj.

GospodarstvoUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

U selu se nalazi Osnovna škola Ivana Brnjik - Slovak uz koju je novo sagrađena školsko-sportska dvorana.

KulturaUredi

U selu djeluje SKUD Ivan Brnjik- Slovak.

ŠportUredi

NK Vihor natječe se u Međužupanijskoj ligi Osijek- Vinkovci.

OstaloUredi

U selu postoji i Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelisavac.

IzvoriUredi

  1. [1] DZS Popis stanovništva 2001.
  2. [2] DZS Popis kućanstava 2001.
  3. Naselja i stanovništvo Republike Hrvatske 1857.-2001., www.dzs.hr
  4. [3] Arhivirano 2013-06-09 na Wayback Machine-u Osnutak škole u Jelisavcu

Vanjske povezniceUredi


    Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Jelisavac treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije..