Otvori glavni meni
Strogi rezervat prirode planine Nimba
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Mont Nimba landscape.jpg
Flag of Côte d'Ivoire.svg Obala Bjelokosti, Gvineja, Liberija
Registriran: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: ix, x
Ugroženost: 1992.-
Referenca: UNESCO

Planina Nimba, Mont Nouon ili Mont Richard-Molard, poznat i kao Gvinejska kralježnica, je planinski masiv koji se proteže između triju država u zapadnoj Africi, Liberije, Gvineje i Obale Bjelokosti. Najviši vrh mu je Mont Nimba visine 1.752 m (najviši vrh Gvineje i Obale Bjelokosti), a najveća naselja su mu Yekepa na zapadu (Liberija) i Bossou (Gvineja). Odmah ispod gustih šuma na njezinim obroncima protežu se prostrane savane pašnjaka bogatih biljnim i životinjskim vrstama.

Čimpanza u rezervatu planine Nimba

Osim Liberijskog dijela cijela planina je danas strogi rezervat prirode planine Nimba, nacionalni park koji dijele Gvineja i Obala Bjelokosti; ali postoji prijedlog da mu se pripoji i dio u Liberiji.

Nacionalni park planine Nimba ima površinu od oko 180 km² i upisan je 1981. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao jedno od velikih utočišta divljih životinja kao što su: Cibetke, Dujker antilope, ali i ugrožene vrste poput Vibiparne nimbske krastače (Nimbaphrynoides occidentalis), te jedinstvenih čimpanzi koje rabe alatke.

Koncesija rudarenja željeza na prostorima zaštićenog lokaliteta i priliv velikog broja izbjeglica na Gvinejskom dijelu parka dovelo je do upisivanja parka na popis ugroženih mjesta svjetske baštine 1992. godine[1].

IzvoriUredi

  • Diedrich Westermann, Edwin William Smith i Cyril Daryll Forde, Africa, 1951., Oxford University Press. str. 335. OCLC 50238863
  • John Charles Pugh i W. B. Morgan, West Africa, 1969., London: Methuen. ISBN 0-416-26900-1

Vanjske povezniceUredi