Otvori glavni meni
Nenad Čanak

Nenad Čanak
Rođen/a 2. novembar 1959. (1959-11-02) (dob: 59)
Pančevo
Roditelji Milan Čanak
Bosiljka Čanak

Nenad Čanak (Pančevo, 2. novembra 1959.), srpski političar. Od 2004. poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Sadržaj/Садржај

BiografijaUredi

Rođen je 2. 11. 1959. godine, u Pančevu. Otac, Milan bio je uticajna politička i kulturna ličnost, a majka Bosiljka profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ i Srednju muzičku školu završio je u Novom Sadu, a Ekonomski fakultet u Subotici. Počeo je kao profesionalni muzičar - flautista, svirajući po kafanama. [1] Kasnije se zaposlio u Naftagas prometu, u oblasti spoljne trgovine, osamdesetih godina dvadesetog veka. Posle toga, tokom devedesetih, radio je u YUTEL-u. Specijalizirao je na kratkom kursu u Kranju 1989. mikroračunarske mreže i globalni marketing.

Politička i javna karijeraUredi

Na parlamentarnim izborima 1997. godine bio je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije na listi Koalicije Vojvodina. U prethodnom mandatu, bio je poslanik u Veću republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

U periodu od 2000. do 2004. godine predsednik je Skupštine AP Vojvodine. Do sada je objavio pet knjiga: „Ratovi tek dolaze“ (1993), „Pet godina samoće“ (1995), „Godine raspleta“ (1996), „Luna“ (1998), „Kao i sva ravnica“ (2002).

Predsednik je Lige socijaldemokrata Vojvodine od njenog osnivanja, jula 1990. godine.

Tokom 2005. osnovao je pokret 5. oktobar sa Vesnom Pešić, Vladanom Batićem i Dejanom Bulatovicem. Blisko sarađuje i sa Čedomirom Jovanovićem sa kojim deli stav da je Kosovo i Metohija faktički nezavisno od Srbije i da će vrlo brzo doći do osamostaljenja Kosova i Metohije.

Aktivno se borio protiv usvajanja novog Ustava Srbije u oktobru 2006.

KontroverzeUredi

Čanku zameraju saradnju sa Nenadom Opačićem, prilikom organizovanja višemesečnih antirežimskih demonstracija u Novom Sadu 1999. godine [2][3], koji je osuđen kao glavni organizator prodaje droge u Novom Sadu, povezan sa Zemunskim klanom.[2][4][5] Čanak je te navode demantovao, tvrdeći da je Opačića poznavao samo u svojstvu organizatora obezbeđenja opozicionih mitinga 1999.[6]

Čanak je 4. decembra 2002. godine prisustvovao koncertu kontroverznog naziva "Srijem Hrvatskoj" u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a predstavnik prognanih Hrvata iz Vojvodine[traži se izvor] je zatražio od prisutnih da pozdrave Nenada Čanka, jer je Čanak: "U onim teškim vremenima progona Hrvata štitio hrvatski narod u Vojvodini“.[7] Naziv ove manifestacije je izazvao reakciju kod određenih grupa ljudi, a Srpska radikalna stranka je iskoristila ovaj događaj u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije 2008.[8]

Učestvovao u rijaliti serijalu Veliki Brat VIP All Stars 2009, koji se emitovao na Televiziji Pink.

Marija Vasić, bivša supruga ga je optužila da joj je putem svojih veza u organima vlasti oteo sina.[9][10]

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi