Modern Family

(Preusmjereno sa stranice Moderna porodica)

Modern Family je američki sitkom snimljen jednom kamerom u maniru pseudo-dokumentarca. Kreatori serije su Christopher Lloyd i Steven Levitan u produkciji Fox Television Studios. Serija prati živote porodica Jaya Pritchetta (Ed O'Neill), njegove kćerke Claire Dunphy (Julie Bowen) i njegovog sina, Mitchella Pritchetta (Jesse Tyler Ferguson). Dok je Claire domaćica u tradicionalnoj porodici, Jay je oženjen znatno mlađom Latinom i živi zajedno sa njenim dvanaestogodišnjim sinom, a Mitchell i njegov partner odgajaju svoju bebu koju su usvojili iz Vijetnama. Serija se premijerno prikazuje na ABC-u u SAD od septembra 2009. i do sada nije prikazivana na srpsko-hrvatskom govornom području. Seriju od početka prate veoma pozitivne kritike[1]. Januara 2010. je najavljeno da će se snimati druga sezona[2].

Modern Family
Formatpseudo-dokumentarni sitkom
NastupajuEd O'Neill
Sofía Vergara
Julie Bowen
Ty Burrell
Jesse Tyler Ferguson
Eric Stonestreet
Nolan Gould
Sarah Hyland
Rico Rodriguez II
Ariel Winter
Zemlja porijeklaSAD
Jezik/ciEngleski jezik
Broj serijala11
Broj epizoda250
Produkcija
Postavke kamereSingle camera
Trajanje22 min.
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje23. septembar, 2009.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Likovi uredi

Glavni članak: Likovi u Modern Family

Radnja serije prati tri međusobno povezane porodice: porodicu Jaya Pritchetta, njegovog gej sina Mitchella Pritchetta i kćerke Claire Dunphy.

Radnja uredi

Neke epizode počinju scenom u kojoj neki od članova praćenih porodica odgovaraju na postavljeno pitanje. Ovo daje uvod u celu epizodu koja onda prati događaje kroz koje sve tri porodice prolaze tog dana. Epizode se, recimo, fokusiraju na pitanje uloge oca, na odnos dece i roditelja i sl. Epizode se obično završavaju nad-snimljenim glasom jednog od likova, koji daje svoje mišljenje kao ponuđeni odgovor.

Neke epizode ne prate ovu formu, već prate događaj u kome učestvuju svi članovi ove tri porodice, kao što je praćenje utakmice u epizodi Coal Digger ili proslava rođendana u Fizbo.

Kritike uredi

Prva sezona je dobila veoma pozitivne kritike. Na Metacritic-u ima skor 86 od 100[3]. Entertainment Weekly je dao A-, ocenivši da je "odmah prepoznatljivo da se radi o najboljoj seriji ove jeseni…"[4] Time ju je ovenio kao "najsmešniju novu porodičnu komediju godine"[5]. Serija je upoređivana sa serijom Soap iz 1970-ih, kao i sa Arrested Development. Zbog pseudodokumentarnog stila upoređivana je i sa The Office i Parks and Recreation[6].

Nominacije i nagrade uredi

Serija je nominovana za više nagrada, između ostalih za: Zlatni globus, Sreen Actors Guild Award, Writers Guild of America Award, Emmy Awards.

Reference uredi

  1. „From Metacritic”. Arhivirano iz originala na datum 2021-03-01. Pristupljeno 2010-01-17. 
  2. "Modern Family", "Cougar Town", "The Middle" Picked Up, Zap2It.com, January 12, 2010
  3. Modern Family Arhivirano 2010-02-09 na Wayback Machine-u metacritic.com
  4. TV Review - Modern Family (2009) Arhivirano 2010-01-05 na Wayback Machine-u Entertainment Weekly
  5. Yes, We Kin Arhivirano 2010-04-04 na Wayback Machine-u Time Magazine, 28 September 2009
  6. Fall TV Preview 2009: Modern Family E! Online

Vanjske veze uredi