Menkheperre, sin faraona Pinedjema I i njegove supruge Henuttawy (kćeri Ramzesa XI i njegove supruge Tentamon), bio je Visoki svećenik Amuna u Tebi u Drevnom Egiptu od 1045. pne. do 992. pne. i de facto vladar južnog dijela zemlja.

Stariji brat mu je u Tanisu vladao kao Psusennes I, pa je Menkheperreova vlast, kao i vlast njegovog starijeg brata i prethodnika Masaherte, bila ograničena. Menkheperre je prilikom stupanja na prijestolje uzeo titulu "Prvi prorok Amuna", baš kao i njegov pradjed Herihor, ali je bio posljednji svećenik koji je koristio kartuš kao simbol kraljevske vlasti.

Menkheperre je oženio svoju nećaku Istemkheb, kći brata Psusennesa I i njegove supruge Wiay, a naslijedio ga je sin Smendes II, također poznat kao Nesbanebdjed II. Ostala djeca su bila Henuttawy ili Henttawy II, Pinedjem II i Istemkheb. Pinedjem II i Istemkheb su se vjenčali i postali roditeljima Psusennesa II, Siamunovog nasljednika; Henuttawy se vjenčala za Smendesa II, a oni su postali roditelji druge suprughe Pinedjema II - Nesjons ili Nesikhons.

Izvori uredi

Prethodi:
Djedkhonsuefankh
Faraon Egipta
Visoki svećenici Amuna u Tebi
Slijedi:
Smendes II