Maurice Gamelin

francuski general

Maurice Gustave Gamelin (Pariz, 20. rujna 1872.Pariz, 18. travnja 1958.) je bio francuski general u dvama svjetskim ratovima. Gamelin je bio vrhovni zapovjednik francuske vojske na početku Drugog svjetskog rata te je uglavnom zapamćen po svojoj neuspjeloj obrani Francuske od njemačkog napada, zbog čega je 17. svibnja 1940. godine i smijenjen.

Maurice Gamelin
Biografske informacije
Puno ime Maurice Gustave Gamelin
Rođenje 20. rujna 1872.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 18. travnja 1958.
Francuska Pariz, Francuska
Državljanstvo Francuska francusko
Karijera
Odanost  Francuska
Služba 1893 – 1940
Čin Général d'armée
Ratovi Prvi svjetski rat
Drugi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni (1914.)
Bitka za Francusku (1940.)

Rođen u Parizu, Gamelin je 1893. godine diplomirao na Saint-Cyru kao najbolji u svojoj klasi. Tokom Prvog svjetskog rata, Gamelin je uspješno služio pod Josephom Joffreom te se danas smatra kako je upravo on zaslužan za nacrt francuskog kontranapada tokom prve bitke na Marni. Rat je završio s činom general-brigadira. Nakon rata, Gamelin se postepeno uspinjao u vojnoj hijerarhiji. Godine 1933. postaje zapovjednik vojske te nadzire njezinu modernizaciju i mehanizaciju, kao i izgradnju Maginotove linije.

Gamelin je bio snažan pobornik defenzivne strategije bazirane na Maginotovoj liniji tako da, kada je Drugi svjetski rat započeo, nije poduzimao nikakve ofenzivne poteze, iako je većina njemačke vojske tada bila angažirana u Poljskoj. Istu plahu taktiku slijedio je i tokom Lažnog rata. Kada su Nijemci krenuli u napad preko Ardena i razdvojili savezničke snage na dva dijela, Gamelin je se našao u problemu. U svibnju je smijenjen, a na njegovo je mjesto došao Maxime Weygand, koji je ubrzo kapitulirao.

Gamelin je tokom 1942. godine izveden pred sud u Riomskom procesu, montiranom suđenju koje je organizirala Višijevska Francuska. Gamelin se na procesu branio šutnjom. Nakon što je proces propao, Gamelin je zatvoren od strane Nijemaca u dvorcu Itter, odakle su ga oslobodili Amerikanci tokom 1945. godine.

Premijer Édouard Daladier je strašno cijenio Gamelina zbog činjenice da je odbijao pustiti politiku u vojsku, ali i zbog njegovih uvjerenih republikanskih ideala. Gamelin je umro u vojnoj bolnici Val-de-Grâce u Parizu, 18. travnja 1958. godine.