Matilda od Škotske

Matilda od Škotske, rođena kao Edith (o. 1080 - 1. maj 1118) bila je kraljica Engleske, odnosno prva supruga kralja Henryja I.

Matilda od Škotske
Vladavina 11. novembar 1100 – 1. maj 1118
Krunidba 11. novembar 1100
Suprug/a Henry I od Engleske
Potomstvo Matilda, rimsko-njemačka carica
William od Engleske
Kuća Kuća Dunkeld
Otac Malcolm III od Škotske
Majka Sveta Margaret od Škotske
Rođen/a o. 1080
Dunfermline, Škotska
Umro/la 1. 5. 1118. (dob: 38)
Westminsterska palača

Rodila se u Dunfermlineu kao kćer škotskog kralja Malcolma III i Svete Margarete Škotske, njegove supruge. Ceremoniji krštenja su prisustvovali izaslanici engleskog kralja Williama Osvajača, Malcolmovog moćnog susjeda - njegov sin Robert Curthose i supruga Matilda od Flandrije. Tada je Edith povukla Matildu za haljinu što je protumačeno kao znamenje da će jednog dana i sama postati kraljica. U dobi od šest godina je zajedno sa sestrom Mary poslana na jug u Englesku, u samostan Romsey Abbey kraj Southamptona; tamo je stekla za tadašnje standarde više nego solidno obrazovanje; naučila je tečno govoriti i engleski i francuski, te latinski u dovoljnoj mjeri da čita sv. Augustina.

Ona i sestra Mary su postale jednim od najpoželjnijih udavača u Engleskoj. Godine 1093. ju je otac zaručio za normanskog plemića Alana Rufusa. Iste godine je, međutim došao u sukob s Englezima te poginuo u bitci kod Alnwicka. Nedugo nakon vijesti o smrti muža je umrla i njena majka. Tako je ostala siroče u samostanu. Usprkos toga ga je napustila, mada ju je kenterberijski nadbiskup Anselm smatrao redovnicom i naredio joj da se vrati. Kronike uglavnom šute o sljedećih sedam godina njenog života.

Henry je kraljem postao u ljeto 1100. nakon pogibije svog brata Williama Rufusa u lovu. Jedan od prvih poteza koji je Henry učinio prilikom dolaska na vlast bila je ženidba za Edith. Anselm, koji se vratio iz izgnanstva, sazvao je posebni crkveni sinod koji je ustanovio da Edith nije redovnica, te se može udati za novog kralja. Kroničari sugeriraju da je Henry Edith poznavao otprije, a možda čak godinama bio i zaljubljen u nju. Brak je bio i politički koristan - preko majke je Edith bila povezana sa anglosaksonskom dinastijom Wessex što je Henryju donijelo popularnost među anglosaksonskim podanicima; Henry je pak pomagao njenoj braći da dođu na vlast u Škotskoj, što je dovelo do neuobičajeno dugog i plodnog perioda mira i suradnje između dvije države.

Za Henryja se udala 11. novembra uzevši ime Matilda. Od 1101. do 1104. je Henryju rodila četvoro djece, od koje su dvoje preživjeli djetinjstvo - kćer Matilda (koja će se kasnije udati za rimsko-njemačkog cara Heinricha V i sina Williama koji je dobio nadimak Adelin. Kroničari su je opisivali kao prilično aktivnu kraljicu koja je osnivala samostane i bavila se filantropijom, posebno nastojeći olakšati patnje leproznih bolesnika. Na dvor je pozivala pjesnike i muzičare, a unajmila je jednog redovnika da napiše hagiografiju njene majke.

Umrla je 1118. godine, te tako nije doživjela tragičnu smrt svog sina u brodolomu Bijelog broda. Nestanak sina-jedinca i nedostatak muškog nasljednika je prisilio Henryja da se oženi za Adelizu od Louvaina s kojom neće imati djece.

Literatura uredi

  • Chibnall, Marjorie. The Empress Matilda: Queen Consort, Queen Mother, and Lady of the English, 1992
  • Hollister, Warren C. Henry I, 2001
  • Parsons, John Carmi. Medieval Mothering, 1996
  • Parsons, John Carmi. Medieval Queenship, 1997
  • Huneycutt, Lois L. Matilda of Scotland: A Study in Medieval Queenship, 2004.
  • From a poem of Marbod of Rennes

Vanjske veze uredi

Matilda od Škotske
Rođen/a: o. 1080 Umro/la: 1. maj 1118
Engleska kraljevska porodica
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Matilda od Flandrije
kraljica Engleza
11. novembar 1100 – 1. maj 1118
Upražnjen/a
Titulu preuzeo/la
Adeliza od Louvaina