Robert II od Normandije

Robert II. Kratke hlače (oko 1051./1054. - 10. veljače 1134.) je bio normandijski vojvoda.

Robert II.
Vojvoda Normandije
Vladavina 9. rujna 1087.-1106.
Prethodnik Vilim I. Osvajač, kralj Engleza
Nasljednik Henrik I., kralj Engleza
Supruge Sibila Conversanska
Djeca 1. Vilim I. Clito (1101./1102.)
2. Henrik Normandijski (1102.)[1]
Dinastija Normanska
Otac Vilim I. Osvajač
Majka Matilda Flandrijska
Rođenje oko 1051./1054.
Normandija, Francuska
Smrt 10. veljače 1134.
dvorac u Cardiffu, Glamorgan
Pokop Gloucesterska katedrala, Gloucestershire

Katkad ga se numerira kao Robert I. ili Robert III. (ako se Rolla računa kao Roberta I.). Bio je Vojvoda Normandije od 1087. do 1106. i neuspješni pretendent na englesko prijestolje, odnosno ličnost zbog koje je Normandija na kraju postala absorbirana u englesku državu. Njegov nadimak dolazi iz Courtheuse, u značenju "kratke hlače" (curt [kratak] & hose [nogavice] ). U engleskim izvorima ga se naziva Curthose i Shortstockings. Vilim Malmesburyjski i Orderic Vitalis su zabilježili da ga je otac, kralj Vilim, pogrdno nazivao brevis-ocrea (kratka čizma).

Rodio se kao sin vojvode Guillaumea (Vilim Osvajač), koji je 1066. postao engleski kralj. Otac ga je odredio za nasljednika u Normandiji; sa njim, međutim, nije imao dobar odnos, kao i sa braćom Vilimom Riđim i Henrikom koji su mu 1077. jednom na dvoru iz šale prosuli sadržaje noćne posude na glavu. Kada ih je Vilim odbio kazniti, Robert se pobunio protiv njega; mir je postignut tek 1080. posredovanjem majke Matilde.

Vojvodstvo je naslijedio nakon očeve smrti 1087. godine, dok je Vilim Riđi naslijedio Englesku; dva brata su se dogovorila da će jedan drugog naslijediti nakon smrti. Međutim, već sljedeće godine su imali kratkotrajni sukob kada je Robert podržao pobunjene engleske barune. Godine 1096. je Robert otišao u prvi križarski pohod, gdje se istakao kao hrabar borac, ali loš vojskovođa. Dok se vraćao iz Palestine, godine 1100. je u Engleskoj umro Vilim Riđi, što je iskoristio Henrik da preuzme prijestolje.

Godine 1101. je zbog toga, držeći da je prevaren, Robert poduzeo invaziju Engleske nastojeći svrgnuti Henrika. Kada se iskrcao, shvatio je da su lokalno plemstvo i narod protiv njega, pa se vratio u Normandiju. Četiri godine kasnije je, pak, Henrik nastojao trajno ukloniti Robertove prijetnje pa je napao Normandiju. U bitci kod Tinchenbraya je Robert poražen i zarobljen, a Henrik je preuzeo vlast nad Normandijom kao vojvoda. Robert je ostatak života proveo u zarobljeništvu, dočekavši duboku starost. Nije imao zakonite djece.

Izvori uredi

  1. „Robert II Curthose , Duke of Normandy 1087-1106”. Genealogics.org. Pristupljeno 5. kolovoza 2010. 

Vanjske poveznice uredi