Mary Barrett Dyer (London, 1611. - Boston, 1. 6. 1660.) bila je engleski Kveker. Obješena je u Bostonu, Massachusettsu, zato što se borila protiv progona Kvekera iz kolonije Massachusettsa. Smatra se da je bila posljednja žrtva religioznog progona u Sjevernoj Americi.

Mary Barrett Dyer
Dyer vode na vješala u Bostoni 1660
RođenjeMary (Marie) Barrett
o. 1611[1]
Smrt1. 6. 1660.
Boston, Kolonija Zaljeva Massachusetts
Uzrok smrtivješanje
Nacionalnostengleska
Poznat/a poreligijsko mučeništvo
Vjeroispovijestkveker
Suprug/aWilliam Dyer (Dier, Dyre)

Mary Dyer je srela Anne Hutchinson 1637, koja je propovjedala da se Bog obraća direktno vjerniku, a ne samo preko svještenstva. Dyer se pridružila Anne Hutchinson i postala aktivna u "Antimonijskoj jeresi", gdje su radile na organizaciji grupa žena i muškaraca koje bi proučavale Bibliju na drugi način u odnosu na teokratski zakon kolonije Massachusetts Bay.

1638, Mary Dyer i njen muž, William Dyer, bili su prognani iz kolonije zajedno sa Anne Hutchinson. Po savjetu Roger Williamsa, grupa kojoj su pripadale Dyer i Hutchinson preselila se u Portsmouth u koloniji Rhode Island.

Mary Dyer se sa mužem vratila u Englesku, zajedno sa Roger Williamsom i John Clarkeom, gdje se Mary priključila Kvekerima pošto je čula propovjed George Fox, i ustanovila da se propovjed slaže sa idejama koje su ona i Anne Hutchinson imale više godina prije toga. Postala je Kveker po sopstvenom izboru.

Dyerovi su se vratili na Rhode Island 1657. Sljedeće godine, ona je otputovala u Boston da bi protestovala protiv novog zakona koji je protjerivao Kvekere, gde je uhapšena i izbačena iz kolonije. (Njen muž, koji nije postao Kveker, nije bio uhapšen.)

Mary Dyer je nastavila da putuje po Novoj Engleskoj i propovjeda Kvekerstvo, i ponovo je uhapšena 1658 u New Haven, Connecticut. Pošto je puštena na slobodu, vraća se u Massachusetts da bi posjetila dvoje engleskih Kvekera koji su bili uhapšeni. Ponovo je uhapšena i ovaj put joj je trajno zabranjen povratak u koloniju. Treći put je otputovala u Massachusetts, sa grupom Kvekera, da bi javno protestovala protiv zakona. Uhapšena je i osuđena na smrt. Nakon kratkog suđenja, drugo dvoje Kvekera su obješeni, ali kako je njen suprug bio prijatelj guvernera John Winthropa, uspio je da joj omogući amnestiju u posljednjem momentu, protiv njene volje, jer je odbila da se pokaje i odrekne kvekerske vjere.

Bila je primorana da se vrati na Rhode Island. Putovala je na Long Island, New York, da bi propovjedala, ali njena savjest je vodila da se vrati u Massachusetts 1660, i ponovo protestuje protiv anti-kvekerskog zakona. Uprkos molbama muža i porodice, ponovo je odbila da se pokaje i ponovo je osuđena na smrt, 31. maja. Sljedećeg dana, Mary Dyer je obješena u Bostonu zarad toga što je bila Kveker u Massachusettsu.

Njene posljednje riječi su bile: "Ne, ja sam došla da vas sačuvam od krvoprolića, želeći da poništite nepravedan i nerazuman zakon načinjen protiv nevinih sluga Božjih. Ne, čovječe, ja se ne odričem."

Njena statua se nalazi ispred zgrade Državne uprave Massachusettsa u Bostonu.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi